Saturday, August 23, 2008

Νέος Σαραμάγκου

Από άρθρο της Ελευθεροτυπίας της 20ής Αυγούστου 2008:

ην είδηση του νέου βιβλίου ανακοίνωσε ο 86χρονος Πορτογάλος νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου, από το νησί Λανθαρότε των Καναρίων Νήσων. Το «Ταξίδι του ελέφαντα» δεν θα είναι μυθιστόρημα, αλλά ένα παραμύθι για την αληθινή περιπέτεια του ελέφαντα που λεγόταν Σολομών, ο οποίος ταξίδεψε τον 16ο αιώνα από τη Λισαβόνα στη Βιέννη. «Προτίμησα να το χαρακτηρίσω παραμύθι αντί για μυθιστόρημα, γιατί αυτή ήταν η αρχική μου ιδέα», δήλωσε. Εν τω μεταξύ, από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» δεν θ' αργήσει να κυκλοφορήσει το μυθιστόρημά του «Οι μικρές αναμνήσεις», σε μετάφραση Αθηνάς Ψυλλιά. Το μοναδικό αυτοβιογραφικό κείμενο του Ζοζέ Σαραμάγκου απευθύνεται στους αναγνώστες, που, όπως έχει πει, «πιθανώς δεν διαβάζουν το μυθιστόρημα αλλά τον μυθιστοριογράφο». "

Τότε εμείς που διαβάζουμε και τα δυο σημαίνει πως περιμένουμε διπλά (για να μην πω και τριπλά)! Τι ωραία νέα...
Και ασφαλώς (μια και έχω την τύχη να το γνωρίζω εκ των έσω...) περιμένουμε αγωνιωδώς και όλα τα παλιότερα βιβλία του Σαραμάγκου για τα οποία έχει δοθεί η υπόσχεση να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά, πάντα με τις υπέροχες και ακριβε(ι)ς μεταφράσεις της Αθηνάς Ψυλλιά, γεγονός που
άλλωστε είναι και επιθυμία του Ζοζέ Σαραμάγκου. Το να έχουν δηλαδή όλα τα βιβλία του τον ίδιο μεταφραστή. Πόσο μάλλον που όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια άκουσε από αρκετούς άκρως θετικά σχόλια για τις μεταφράσεις των βιβλίων του στα ελληνικά. Και βέβαια το ότι είχα και εγώ τη ευκαιρία να του πω από κοντά είναι ένας από τους βασικούς λόγους (ανάμεσα στους τόσους άλλους ασφαλώς…) που με κάνει να χαίρομαι που τον συνάντησα και μίλησα μαζί του. Γιατί γεγονός είναι άλλωστε ότι ένας συγγραφέας ελάχιστες είναι οι φορές που έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει ο ίδιος το έργο των μεταφραστών του και έτσι η γνώμη των αναγνωστών του στις μεταφρασμένες εκδοχές των βιβλίων του μετράει ιδιαίτερα.

Thursday, August 14, 2008

VARATE VIOLINTZIDES

Ένα τραγούδι με το οποίο το τελευταίο διάστημα έχω κoλλήσει κανονικά είναι από ένα συγκρότημα που λέγεται Varate Violitzides. Home made παραγωγή, άναρχη αλλά και αναρχική δημιουργία, μία ηλεκτρική κιθάρα, ένα drum machine να κρατα τον ρυθμό, δύο φωνές και ένα μικρό κοριτσάκι να παίζει μπροστά από την κάμερα και να ρωτά "τι είναι αυτό;..". Σαφείς και ξεκάθαρες αναφορές αλλά και επιρροές από Lost Bodies (μα το κοριτσάκι είναι λες και βγήκε από το "Χάνομαι"...) και Άσιμο, με στίχο αντιδραστικό και αντικομφορμιστικό ο οποίος τις περισσότερες φορές εκτός από την ξεκάθαρα αιχμηρή του φρασεολογία κινείται και στα όρια του σουρρεαλισμού, αλλά και με υπέροχες αβανγκάρντ/πανκ/μπλουζ ερμηνείες. (Λατρεύω τα γερμανικά σημεία του τραγουδιού!) Δεν χορταίνω να το βλέπω!




Σε λίγες μέρες από 18 εώς 22 Αυγούστου 2008 στην παραλία στη Λέρο διοργανώνεται ένα φεστιβάλ ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο δημιουργό, το Z.A.M. LEROS FESTIVAL με δωρεάν είσοδο, ελεύθερο κάμπινγκ αλλά και έκπτωση στα εισιτήρια των πλοίων από τον Πειραιά στο οποίο θα συμμετέχουν οι Varate Violintzides. Όσοι βρίσκεστε εκεί κοντά ή σκέφτεστε να πάτε εκείνο το διάστημα διακοπές είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή δεδομένου και από όσο ξέρω από φίλους, μιας και ακόμη δεν την έχω επισκεφτεί, η Λέρος είναι πολύ ωραίο νησί. Αν πάντως κάποιος το κάνει, ας στείλει εντυπώσεις. (Πρωτονοτάριε, ασφαλώς πρώτα από εσένα περιμένω!..)

[Και ας βρεθεί κάποιος να τους φέρει σε κανένα κλαμπάκι στην Θεσσαλονίκη!]