Monday, May 15, 2006

'ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ' στο Αμαλία

Ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης η 'Θεατρική Άνοιξη' πραγματοποιείται από τις 13 εώς και τις 26 Μαΐου στο θέατρο 'Αμαλία'. Την διοργανώνει για δωδέκατη συνεχή χρονιά η 'Πειραματική Σκηνή της Τέχνης' με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Εξαίρεση αποτέλεσε η περσινή χρονιά όπου η γενικότερη οικονομική λιτότητα του Υπουργείου οδήγησε στη ματαίωση του φεστιβάλ. (Φυσικά δεν ήταν μόνο η 'Θεατρική άνοιξη' που είχε πληγεί από αυτήν την στενότητα...)
Έτσι λοιπόν και μόνο το γεγονός της πραγματοποίησης του φεστιβάλ αποτελεί μια πολύ ευχάριστη είδηση.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ συμμετέχουν θίασοι από διάφορες χώρες. Στην φετινή διοργάνωση συγκεκριμένα θα λάβουν μέρος θίασοι από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Αγγλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η παράσταση που σηματοδότησε την έναρξη της 'Θεατρικής Άνοιξης' το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, ήταν η ομάδα θεάτρου δρόμου Compagnia Cameleon από την Γαλλία, ένας συδυασμός κλόουν και χορευτών που έδωσαν 'ενα περιπατητικό κωμικό κοντσέρτο με κρουστά'.
(Αν κάποιος τους συνάντησε στο δρόμο ας μας πει εντυπώσεις.)

Η συνέχεια γίνεται σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου με την ελληνική ομάδα σύγχρονου χορού Sinequanon που θα παρουσιάσει την τελευταία της δημιουργία 'Μυστικός Δείπνος' με ζωντανή μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Την Τρίτη 16 Μαΐου η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου παρουσιάζει τη μουσική θεατρική παράσταση 'Το χαμόγελο της γιαγιάς' που αποτελείται από ένα μικτό θέαμα με πρόζα και τραγούδια του Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα κ.α. Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου η θετρική ομάδα Derevo από τη Ρωσία παρουσιάζει το έργο 'Ketzal' και υπόσχεται ένα πάντρεμα μυστηριωδών κινήσεων, φωτισμών και ήχων που ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και στη πραγματικότητα.

Το Σάββατο 20 Μαΐου πάλι από τη Ρωσία το θέατρο Licedei παίρνει την σκυτάλη με το έργο 'Pokatukha' με μια παράσταση ονειρικών κλόουν όπου το χιούμορ και η ποίηση συνδυάζονται θαυμαστά.

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου το εθνικό Θέατρο της Σόφιας παρουσιάζει το έργο του Σαίξπηρ 'Οθέλλος' ανεβασμένη όπως την εποχή του συγγραφέα δηλαδή μόνο με άντρες ηθοποιούς. (Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση με υπέρτιτλους.)

Την Τετάρτη 24 Μαΐου το London Mime Theater και η αγγλίδα ηθοποιός και μίμος Nola Rae θα παρουσιάσει το έργο 'Μότσαρτ'. Μια κωμικοτραγική παράσταση με θέμα τη ζωή του συνθέτη.







Τέλος, την Παρασκευή 26
Μαΐου η 'Θεατική Άνοιξη' θα κλείσει με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη 'Η παρέλαση' σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου από το Θέατρο του Νότου και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00 και θα δωθούν στο θέατρο 'Αμαλία΄ το οποίο βρίσκεται στην οδό Αμαλίας 71 (στο ύψος της Παρασκευοπούλου, λίγο πιο πάνω από το Ράδιο Σίτυ). Τηλ: 2310 821483
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι το κανονικό 17 ευρώ και το φοιτητικό 10.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνδρομής για 5 παραστάσεις όπου η κανονική στοιχίζει 60 ευρώ και 35 η φοιτητική.

Έχω ήδη κλείσει με συνδρομή (μη με ρωτήσετε ποια από τις δύο...) για 5 από τις παραστάσεις του φεστιβάλ. Για τα 'Μυστικός Δείπνος', 'Το χαμόγελο της γιαγιάς', 'Ketzal', 'Οθέλλος' και 'Μοτσαρτ'.
Θα επανέλθω λοιπόν με εντυπώσεις σύντομα...

Άντε, καλό μας θέατρο!

5 Comments:

Blogger Oneiros said...

Αν κάποιος τους συνάντησε στο δρόμο ας μας πει εντυπώσεις.

..τους συνάντησα εγώ. "Κι άλλο, κι άλλο...!". Ελπίζω να βρω χρόνο και παρέα για να απολαύσω και κάποιες από τις υπόλοιπες παραστάσεις της Θεατρικής Άνοιξης.

Welcome to the jungle και καλή έμπνευση, Νάσο :-)

16 May, 2006 20:17

 
Blogger Rodia said...

Την Παρασκευή, 12 του μήνα, ποιοί ήταν τότε αυτοί που προχωρούσαν χορεύοντας και τραγουδώντας;

17 May, 2006 00:56

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Aστέρη σε ευχαριστώ και για την ενημέρωση για τις εντυπώσεις σου από τους Compagnia Cameleon και φυσικά για τις ευχές σου.
Πάντως σε αυτή τη ζούγκλα θα προσπαθήσω όχι να επιβιώσω, αλλά να περάσω καλά!

Εγώ σημειώνω σε ποιες παραστάσεις θα πάω. Αν σε ενδιαφέρει και έχεις χρόνο να δεις κάποια από αυτές, και αν φυσικά θες, μπορούμε να κανονίσουμε να πάμε παρέα. Βέβαια είναι λίγο δύσκολο με τις θέσεις, αλλά εκεί θα κολλήσουμε;..

Rodia, δεν ξέρω που εννοείς, αλλά -σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θ. Άνοιξης- δεν θα πρέπει να ήταν οι ίδιοι.

Έτσι γενικά όμως που το ρωτάς, μπορεί να 'μουνα και εγώ! ;-)
(Έτσι δεν το κάνουν το χαμόγελο; Είμαι και λίγο αδαής...)

17 May, 2006 02:32

 
Blogger MiDWaN said...

Και εγώ τους συνάντησα!

Φανταστική έκπληξη, μάλιστα μου έτυχε σε μια στιγμή που είχα πάρει τους δρόμους φωτογραφίζοντας, πάνω που με το μυαλό μου έβλεπα μία λίγο διαφορετική πόλη από ότι βλέπουμε συνήθως.

Απλά εκπληκτικοί, το χάρηκα αφάνταστα!

18 May, 2006 14:16

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Ειλικρινά όταν έλεγα ότι περίμενα εντυπώσεις, μάλλον δεν πολυπίστευα ότι θα έβρισκα ανταπόκριση...

Ευχαριστώ! Με χαροποιείτε.

19 May, 2006 01:35

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home