Tuesday, May 16, 2006

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ: 'Μυστικός δείπνος'

Δευτέρα 15/5/06 Θέατρο 'Αμαλία'


Διαβάζω απόσπασμα από το πρόγραμμα της παράστασης:
'Μακριά από αναζητήσεις μυστηριωδών αιτιών και δυνάμεων, κρυφογελά η ανάγκη για εύρεση συνοδοιπόρων. Προφασιζόμενοι ένα δείπνο, φτιάχνουν το δικό τους τελετουργικό για να καταπολεμήσουν τις παρενέργειες του Εγώ...'

Δεν ξέρω αν βλέποντας την παράσταση κατάλαβα κάτι από αυτά, το σίγουρο είναι πως η ομάδα χορού 'Sinequanon' δημιούργησε μια υπέροχη παράσταση που το μόνο αρνητικό της ήταν... ο πόνος στα χέρια μας στο τέλος από το χειροκρότημα!

8 χορευτές και 5 μουσικοί επί σκηνής, σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό -ένα μεγάλο τραπέζι σε μαύρο φόντο- στήνουν τον δικό τους 'Μυστικό δείπνο'. Με ελεύθερες αλλά σαφείς αναφορές στο Μυστικό δείπνο του Χριστού και των 12 μαθητών (άλλωστε δε νομίζω να ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο αριθμός των άτομων στην σκήνη είναι 13) η ομάδα 'Sinequanon' στήνει μια χορογραφία εμπνευσμένη που αποφεύγει, χωρίς να είναι 'στεγνή', εντυπωσιασμούς και ακροβασίες.

Μεγάλος 'συμπρωταγωνιστής' της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική της που έγραψε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Πριν από την παράσταση φανταζόμουν πως θα λειτουργούσε κυρίως ως 'κράχτης'. Τελικά η χρήση της και το ύφος της, που βαδίζει στα πειραματικά ηχητικά μονοπάτια των τελευταίων δίσκων του συνθέτη, συμβαδίζει απόλυτα αρμονικά με τη χορογραφία. Είναι τόσο σημαντική στην παράσταση και την υποστηρίζει που θα μπορούσε δικαίως να παρουσιαστεί και ως μουσική συναυλία συνοδεία χορογραφίας.

Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν και οι μουσικοί -συνήθεις ύποπτοι- της παράστασης. Φώτης Σιώτας βιολί, Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης ηλ. κιθάρα-πλήκτρα, Κλέων Αντωνίου ηλ. κιθάρα, Βασίλης Ματζούκης κρουστά (και ένα παράξενο όργανο κάτι σαν κανονάκι που το έπαιζε όμως με δοξάρι) και ακόμη ένας του οποίου δυστυχώς δεν αναφέρεται το όνομα στο πρόγραμμα, στα ηλεκτρονικά.
Στον -υψηλού επιπέδου- ήχο ήταν ο Τίτος Καργιωτάκης.

Φωτογραφίες παράστασης: Λίλα Σωτηρίου

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Γουέλκαμ...

17 May, 2006 03:03

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Θενξ φρεντ!..

17 May, 2006 03:19

 
Anonymous Anonymous said...

Νάσο; Κι εσύ μπλογκ; Ενθουσιάστηκα ή μάλλον, ενθουσΧιάστηκα, που λέμε κι εμείς οι Αδαμαντιστές! Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να σου γράψω περισσότερα. Καλή αρχή!

17 May, 2006 17:33

 
Anonymous Anonymous said...

Άντε! Να ευχηθώ κι εγώ επιτέλους, καλή αρχή! Τα κατάφερα να μπω!
Συγχαρητήρια!
Προς τα παρόν αυτά!

17 May, 2006 22:01

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home