Wednesday, June 28, 2006

Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς!

Πρωταγωνιστής στο διασκεδαστικό βιβλίο του ιταλικής καταγωγής Alessandro Boffa, είναι ο Βίσκοβιτς. Φίλοι του Βίσκοβιτς είναι ο Τζούκοβιτς, ο Πέτροβιτς και ο Λόπεζ, ενώ η γυναίκα που βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο της ερωτικής του ζωής είναι η γοητευτική Λιούμπα. Ο Βίσκοβιτς μέσα από την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, κάνει μια κατάθεση ψυχής καταστώντας μας κοινωνούς –σαν ένας άλλος Γούντι Άλεν- των ερωτικών ανασφαλειών του και των κοινωνικών συμπλεγμάτων που συνεχώς τον κατατρέχουν.

Αυτό που όμως είναι ιδιαίτερο στις ιστορίες του Βίσκοβιτς είναι πως αυτός είναι... ένα κτήνος. Κυριολεκτικά όμως. Σε κάθε αυτοτελές διήγημα του βιβλίου ο Βίσκοβιτς είναι και ένα διαφορετικό ζώο.
Ένα ερμαφρόδιτο σαλιγκάρι που ερωτεύεται τον...εαυτό του, ένας αστυνομικός σκύλος που ασπάζεται το βουδισμό, ένας μυωξός (τρωκτικό που θεωρείται εξαιρετικά υπναλέο ζώο και πέφτει σε παρατεταμένη χειμερινή νάρκη) ο οποίος δημιουργεί στον ύπνο του τη γυναίκα των ονείρων αλλά αυτή...δεν του κάθεται, ένα λιοντάρι που ερωτεύεται μια γαζέλα, ένας δολοφονικός από τη φύση του σκορπιός που πέφτει σε κατάθλιψη γιατί θέλει να γίνει κοινωνικός αλλά όποιον αγαπά ενστικτωδώς μόλις τον συναντά τον σκοτώνει, ένας παπαγάλος που επικοινωνεί με την ερωμένη του... παπαγαλίστικα είναι μερικοί από τα κτήνη-Βίσκοβιτς.

Σε πρώτο επίπεδο το "Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς!" είναι ένα πνευματώδες βιβλίο έξυπνα γραμμένο και με πολύ χιούμορ το οποίο σε πολλές στιγμές είναι ξεκαρδιστικό. Ο παραλληλισμός δε των προβληματισμών του εσωτερικού κόσμου του κάθε ήρωα-ζώου με τους προβληματισμούς της ανθρώπινης ψυχής είναι κάτι παραπάνω από εύστοχος. Οι μικρές ιστορίες-εξομολογήσεις του Βίσκοβιτς γίνονται αφορμή για να καταγραφούν και να σχολιαστούν μερικές από τις ενδόμυχες ανθρώπινες επιθυμίες και σκέψεις.

Σε δεύτερο επίπεδο ο Alessandro Boffa (βιολόγος το επάγγελμα) αρκετά έξυπνα, αλλά και ανύποπτα για τον αναγνώστη, φτιάχνει ένα από τα πιο ευχάριστα βιβλία βιολογίας. Οι ιστορίες του ήρωα λειτουργούν και σαν μια επιπλέον αφορμή για να περιγραφούν ιδιαίτερα και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ζώα της κάθε ιστορίας. Ο κάθε Βίσκοβιτς φέρει διαφορετικά προβλήματα στη ζωή και στη ψυχή του ανάλογα με τη φύση του κάθε ζώου. Το βιβλίο έτσι διαβάζεται και σαν ένα ‘λογοτεχνικό ντοκιμαντέρ’.

Εκτός από το ότι περνάς πολύ ευχάριστα διαβάζοντάς το, μαθαίνεις μεταξύ άλλων για τους καρχαρίες που αλληλοτρώγονται, για τη κοινωνική συμπεριφορά των μυρμηγκιών, για τις μονομαχίες μεταξύ των αρσενικών άλκεων (το μεγαλύτερο είδος ελαφιού) ή για το τι ακριβώς είναι αυτό το μεγάλο στρόγγυλο πράγμα που κουβαλά –και γιατί το κουβαλά- ο σκαραβαίος στο ντοκιμαντέρ Μικρόκοσμος...


Σελ. 142 Εκδόσεις: ΑΙΩΡΑ



Τη φετινή σεζόν επίσης οι ιστορίες του βιβλίου μεταφέρθηκαν στο θέατρο από το θίασο Altera Pars.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home