Thursday, September 07, 2006

Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα

Τη μεγάλη αναδρομική έκθεση ‘Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα’, ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς φωτογράφους της ελληνικής σκηνής, παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με την Νομαρχία Λάρισας, από τις 09 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των μα’ Δημητρίων 2006.

Ο Τάκης Τλούπας (1920 – 2003) φιλοτέχνησε, με επίκεντρο τη Λάρισα, το πορτραίτο της θεσσαλικής γης και του ευρύτερου ελληνικού τόπου, δημιουργώντας ένα ανεκτίμητο φωτογραφικό αρχείο, για περισσότερο από μισό αιώνα. Φωτογράφισε τους βλάχικους καταυλισμούς, τους μεροκαματιάρηδες της γης, το μόχθο του απλού ανθρώπου της υπαίθρου, διατηρώντας αμείωτο ενδιαφέρον για το τοπίο, τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του, ενώ αποτύπωσε και τον αστικό χώρο, κυρίως μέσα από φωτογραφίες της Λάρισας και των Τρικάλων. Κατέγραψε επίσης ευλαβικά την ιδιαίτερη μοναστική ζωή του Αγίου Όρους και των Μετεώρων, με τον τελετουργικό χαρακτήρα και τους μεταφυσικούς συμβολισμούς. Το έργο του έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.













Με αφορμή την
έκθεση του Τάκη Τλούπα, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο του κύκλου του ‘Λέξεις και Εικόνες στο Μουσείο’ συζήτηση με θέμα ‘Ο φωτογραφικός κόσμος του Τάκη Τλούπα’, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20.30.

Ομιλητές θα είναι οι:

Η Νίνα Κασσιανού, ερευνήτρια φωτογραφικών αρχείων.
Η Μαρούλα Κλιάφα, συγγραφέας.
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, μουσικοσυνθέτης.
Η Βάνια Τλούπα, φωτογράφος και υπεύθυνη του αρχείου Τάκη Τλούπα.
(Από δελτίο τύπου)
.......
Αξίζει να σημειώσω ότι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα συμμετέχει στην συζήτηση (που και αυτός ως γνωστόν κατάγεται επίσης απο την Λάρισα), σε δύο εξώφυλλα δίσκων του έχει χρησιμοποιήσει φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα.









Τα εγκαίνια της έκθεσης από όσο γνωρίζω θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου. (Να εικάσω γύρω στις 12 ως συνήθως;)
Τέλος η είσοδος για την έκθεση όπως και για την συζήτηση θα είναι -όπως πάντα άλλωστε στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας- ελεύθερη για το κοινό.

Update: 13:30 τελικά τα εγκαίνια.

1 Comments:

Anonymous Bianca said...

Nice bloog post

22 May, 2022 20:35

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home