Monday, September 18, 2006

Καφές, Σινεμά και Εξώστης. Μύρισε χειμώνας!

Βγήκε επιτέλους και το πρώτο τεύχος του φετινού Εξώστη. Το καλύτερο με διαφορά κατά τη γνώμη μου, εδώ και πολλά χρόνια, πολιτιστικό εβδομαδιαίο έντυπο της πόλης. Κάθε Παρασκευή -τώρα κάθε Πέμπτη αφού αυτή είναι δυστυχώς η μέρα που από πέρισυ κάνουν πρεμιέρες οι ταινίες στις αίθουσες- ραντεβού σε τόσα σημεία της πόλης (καφέ, κινηματογράφοι, βιβλιοπωλεία...). Οικεία η σχεδίαση του, οικείες οι στήλες του, οικεία η μυρωδιά του τυπογραφείου, οικείες ακόμη και οι διαφημίσεις του. Έντυπο από τα λίγα με ξεκάθαρη άποψη, μακριά από διαφημιστικές και μετριοπαθείς απόψεις ή life style λογικές (όχι άλλο free life style, σας παρακαλώ!..) τόσο για τα πολιτιστικά δρώμενα και στις κριτικές των ταινιών, όσο και για τα πολιτικά θέματα. Θυμάμαι όταν πριν από χρόνια - ήμουν ακόμη στο λύκειο- ξεκινούσα να βλέπω συστηματικά κινηματογράφο, κάθε Παρασκευή βράδυ βρισκόμουν σε ένα τοστάδικο της Χαριλάου (το "Manja-Manja" αν κανείς από την περιοχή το θυμάται) όπου ήξερα ότι ερχόταν ο Εξώστης και αν δεν τον προλάβαινα ζητούσα από την κοπέλα του καταστήματος να μου τον κρατήσουν οπωσδήποτε. (Η οποία κοπέλα παρεμπιπτόντως μου έμοιαζε και λίγο με την Meg Rayan που τόσο μου άρεζε τότε...) Εκεί οργάνωνα τα πρώτα πλάνα για τις εβδομαδιαίες κινηματογραφικές μου εξορμήσεις. Υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο μαζί του, όχι φυσικά μόνο για αυτό το γεγονός, δε μπορώ να το κρύψω...

Έτσι λοιπόν αφού κυκλοφόρησε και ο Εξώστης μπορώ να ευχηθώ "Καλό Χειμώνα" και "Καλή κινηματογραφική σεζόν"! Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα είδα και την πρώτη ταινία για φέτος σε χειμερινή αίθουσα. Το "Ο Θείος μου" του Ζακ Τατί. Αυτήν την 'βδομάδα σειρά έχει το "Takeshis'" του πολύ αγαπημένου Τακέσι Κιτάνο και αν ίσως προκύψει δε θα έλεγα όχι να πάω και σε καμιά προβολή από τα "Αυτοκίνητα". Μπορεί η Pixar πια να βρίσκεται μακριά από τις καλές της μέρες και από τις πολύ καλές παλιότερες ταινίες της, υποθέτω όμως ότι για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου θα είναι σχετικά συμπαθητική ταινία.

Από την ανάγνωση του πρώτου τεύχους του "Εξώστη" δύο πράγματα κρατώ. Πρώτο την χαρά μου που μπορώ ακόμη να διαβάζω κάπου άρθρα του Θοδωρή Μπακάλη, με τις λέξεις και τις απόψεις του που χτυπούν χωρίς περιστροφές, αλλά και μακριά από φτηνούς ρητορικούς εντυπωσιασμούς, κατευθείαν στο κόκαλο. Εκεί ακριβώς δηλαδή που πρέπει και εκεί όπου άλλοι επώνυμοι φανφαρόνοι δημοσιογραφίσκοι δεν θα φτάσουν ποτέ κατά την διάρκεια της λαμπερής τους κατά τα άλλα καριέρας. Επ' ευκαιρία εξακολουθεί επίσης να με λυπεί το γεγονός ότι ο Θ. Μπακάλης εδώ και μερικά χρόνια δεν βρίσκεται σε κάποιο ραδιόφωνο της πόλης. Η εκπομπή του πριν από μερικά χρόνια (στον Έκφραση) ήταν από τις αγαπημένες μου. Ιδίως όμως οι ειδήσεις που επιμελούνταν ήταν οι ωραιότερες που έχουν περάσει ποτέ από τα ραδιόφωνα της πόλης, γραμμένες μ' έναν απολαυστικά πανέξυπνο αλλά κυρίως καυστικότατο τρόπο. Τώρα πια οι ειδήσεις που μπορείς να ακούσει κανείς στο ραδιόφωνο είναι ή αυτές που εκφωνούνται με ένα χλιαρό ύφος -σαν να λένε τον καιρό ένα πράγμα- ή με ένα δήθεν και φτηνά εξυπνακίστικο ύφος (βλέπε 1055).

Το δεύτερο όμως που είναι και το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι βλέποντας κανείς το πρόγραμμα των ταινιών διαπιστώνει την 'πληθώρα' των χειμερινών παραδοσιακών κινηματογραφικών αιθουσών στη Θεσσαλονίκη. Αριστοτέλειον, Μακεδονικόν, Ολύμπιον, Ράδιο Σίτυ. Τελεία.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ακόμη κι αν κατά τα άλλα μισούσα -λέμε τώρα- τον Εξώστη ως έντυπο, ακόμη κι αν δε με άγγιζε καθόλου, θα τον λάτρευα μόνο και μόνο για τα άρθρα του Θ. Μπακάλη! Φυσικά αγαπώ κι εγώ τον Εξώστη, για τους λόγους λίγο - πολύ που ανέφερες. Καμία κινηματογραφική κριτική δεν εμπιστεύομαι περισσότερο από τις δικές του.

Ώστε είδες τον "Θείο" του Τατί; Το συστήνεις; Όπου να 'ναι ξαναρχίζουμε τις κούτρες στο Μακεδονικόν με τον αδερφό Γαβριήλ, πρέπει να είμαι ενημερωμένη ;-) Για τα "Αυτοκίνητα" πάντως μπορείς να υπολογίζεις σε μένα, το 'χω ανάγκη αυτόν τον καιρό να δω μια τέτοια ταινία.

Ακόμη κι αν μείνει μόνο ένας -ο μη γένοιτο- καλός, παραδοσιακός κινηματογράφος στην πόλη, εμείς θα τον στηρίξουμε μέχρι τέλους!

18 September, 2006 13:44

 
Anonymous Anonymous said...

Εξώστης...Φοβερές κριτικές από Ξιφιλίνο, Γιαχουστίδη για κινηματογράφο, θεοφιλίδη για θέατρο και Παναγιωτίδη για μουσική...Μπακάλης must...

18 September, 2006 16:57

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Σου αρέσει και σε 'σένα Χριστίνα ο Μπακάλης; Χαίρομαι.

Τον "Θείο μου" ναι, τον συστήνω. (Από δω ο θείος μου, από δω η Χριστίνα...) Ιδιαίτερος και ιδιόμορφος ο κινηματογράφος και οι κωμωδίες του Τατί και αν δεν έχεις δει καμιά του ταινία, αξίζει να την δεις. Συμφωνώ αρκετά -αν σε ενδιαφέρει- με τα σχόλια του vadmin για την ταινία και για τον Τατί.
Μόνο που μου φάνηκε λίγο μεγάλη χωρίς λόγο.

Anonymous συμφωνώ μαζί σου. (Άσχετα και με το αν μερικές φορές μπορεί να διαφωνώ με τις απόψεις τους)

Υ.Γ.: Χριστίνα, κούτρες στο Μακεδονικόν; Χμ...

18 September, 2006 17:12

 
Blogger Leigh-Cheri said...

Αισθητή η απουσία του Θοδωρή Μπακάλη! Μεγάλη απώλεια από το ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης! Ευτυχώς που μπορούμε να διαβάζουμε άρθρα του έστω και στον Εξώστη. Ελπίζω να γνωρίζει πως κάποιοι δεν τον ξέχασαν και τους -ΜΑΣ- λείπει...

Ο "Θείος Μου" ωραίος...

18 September, 2006 23:09

 
Blogger Zpi said...

{και το άσχετο comment της βραδγιάς}

Πωπω αυτό το φραπεδάκι φαίνεται απολαυστικότατο. Α ρε Τερτουλιάνε τι μέγιστος φωτογράφος που είσαι ρε μπαγάσα...

22 September, 2006 17:25

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Τα credit παρακαλώ για την απολαυστική όψη του φραπέ, όχι σε εμένα, στην σερβιτόρα του "Παραδοσιακού"...

24 September, 2006 12:47

 
Anonymous Anonymous said...

"Θοδωρής Μπακάλης" ευχομαι ποτε! ξανα! ραδιοφωνο! εισαι μεγαλος μαλακας γεια σου ...exeis pollous exthrous

21 March, 2007 23:05

 
Anonymous Anonymous said...

Θ Μπακαλης - ο μέγιστος μαλάκας ραδιοφωνατζής του κόλου!!! φτου σου ρε ξεφτίλα...σε όποιο μέρος πας μόνο φασαρίες και προβλήματα ....αλήτη...καπου στα νησία είσαι και παίρνω τα νέα σου....και εκει που είσαι πρόβλημα δεν σε θέλουν οι ντόποι!!!στον Αρη να σε πάνε ΠΑΟΚ

28 March, 2007 23:24

 
Blogger Leigh-Cheri said...

Φυσικά θα ξυνίζουν κάποιοι όταν ακούν τα πράγματα με το όνομά τους.

Κι ο Θοδωρής, όσο τον άκουγα εγώ τουλάχιστον στο ραδιόφωνο, έκανε μια ιδιαίτερα αξιόλογη εκπομπή, με προσεκτικά και επιτυχημένα επιλεγμένες ατάκες και τραγούδια κι έλεγε τις ειδήσεις μ` εκείνον τον ανεπανάληπτο τρόπο που δεν χάιδευε αυτιά και που τώρα ΛΕΙΠΕΙ απ` τα νεκρά πλέον fm της Θεσσαλονίκης, αφού κανείς δεν μπόρεσε εδώ και χρόνια να τον αντικαταστήσει, όσο κι αν προσπάθησε...
Το ίδιο έγινε και με τους δημοσιογράφους Λυκεσά και Κουτσούκο, που λέγανε επίσης τα πράγματα με τ` όνομά τους και τους στείλανε κι αυτούς διακοπές.

Μήπως τελικά αυτό είναι το πρόβλημά σας; Μήπως δεν σας αρέσει ν` ακούτε άλλες φωνές κι απόψεις; Λέω, μήπως;

Και τέλος πάντων, γιατί να δώσουμε σημασία στα λόγια ενός ανώνυμου; Αν είσαι μάγκας, φίλε, την υπογραφή σου. Αυτή τη στιγμή φωνάζεις την δειλία σου μονάχα ενώ ο λόγος σου δεν ακούγεται. Δεν μπορεί να έχει αξία.

07 April, 2007 09:47

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Φίλε ανώνυμε καταρχάς θα συμφωνήσω με τη Leigh Cheri ότι η ανωνυμία (και κυρίως το πως την χρησιμοποιείς) είναι δείγμα απόλυτης δειλίας η οποία αν θέλεις σου δίνει τη δυνατότητα να παριστάνεις τον μεγάλο ψευτομάγκα του γλυκού νερού.

Όμως σε τι να σταθείς κανείς στα σχόλια σου, στη δειλία σου ή στο... σουρεαλιστικό της υπόθεσης; (Καλά, το ποδοσφαιρικό σου κλείσιμο ήταν άπαιχτο! Υποκλίνομαι..)

Τέλος πάντων δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει τι προσωπικό έχεις με τον Μπακάλη (γιατί μη μου πεις ότι δεν είναι έτσι, ξεκάθαρα φαίνεται ότι δεν είσαι απλώς ακροατής...).
Αυτό που ξέρω και θα το ξαναγράψω είναι ότι ακούγοντάς τις εκπομπές του, τα σχόλια του και τις υπέροχα καυστικές ειδήσεις του στον Έκφραση (δεν συμφωνείς ε;..) αλλά και διαβάζοντας τα κείμενά του στον Εξώστη, είναι ότι πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους στα ΜΜΕ της πόλης ο οποίος είχε άποψη και έναν λόγο πέρα από την συμβατικότητα και το απόλυτο τίποτα της μετριότητας ή το γλύψιμο του κατεστημένου που ως γνωστόν μας κατακλύζει από παντού. Η απουσία του -κάθε- Μπακάλη είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Τώρα εσένα όλο αυτό σε πειράζει, δικαίωμά σου...

(Πάντως ο χώρος του blog ελέθευρος για να ξεδώσεις. Αν το έχεις τόσο ανάγκη...)

15 April, 2007 15:13

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home