Saturday, November 25, 2006

"Ο ξενιστής" η ταινία που μου άρεσε περισσότερο στο φετινό φεστιβάλ

Στο φετινό φεστιβάλ ως τώρα είδα αρκετές (όχι βέβαια πάρα πολλές) ταινίες. Μερικές από αυτές μου φάνηκαν καλές, αρκετές μου φάνηκαν αδιάφορες, αλλά μόνο μία μου άρεσε πάρα πολύ.
Έρχεται από την Νότια Κορέα, λέγεται "Ο Ξενιστής" (The Host) , ο σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο και είναι μια υβριαδιακή ταινία (πρέπει να την δείτε για να καταλάβετε τι εννοώ) η οποία περικλείει με έναν ξεχωριστό τρόπο το δράμα, την περιπέτεια, την επιστημονική φαντασία, το θρίλερ, τις πολιτικές αναφορές, το τερατολογικό σινεμά, μέσα όμως από γερές (αλλά πολύ γερές...) δόσεις κωμωδίας.
Στην αρχή της προβολής κάποιος από το φεστιβάλ μας ενημέρωσε ότι ο σκηνοθέτης θα ήθελε να μας ενημερώσει ότι η ταινία που θα δούμε πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα. Και έτσι είναι. Όμως καθώς θα βλέπετε την ταινία για σκεφτείτε το ξανά!..
Ουσιαστικά αυτή η "παράξενη" ταινία που ξεκινά σαν μια τυπική κορεάτικη ταινία (στο ύφος Κιμ κι Ντουκ ίσως) με την γνώριμη ρεαλιστική κινηματογράφηση και που ξαφνικά από το πουθενά εμφανίζεται ένα τεράστιο αμφίβιο τέρας που τους κατατρώει όλους (!!!) δεν είναι ούτε μια ασιατικού τύπου εσχατολογική ταινία στο στιλ των ταινιών του Ηollywood αλλά ούτε και μια παρωδία αυτών. Αυτό που καταφέρνει η ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο μέσα από έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο είναι να βγάζει την γλώσσα σε όλα τα στερεότυπα αυτών των ταινιών και τα ξεκάθαρα σχόλια της για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τον κινηματογράφο, την σκέψη (πολιτικής ή μη) του κόσμου, είναι τόσο δυνατά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια πολιτική ταινία.
Από ότι φαίνεται ο κινηματογράφος της Κορέας επιβεβαιώνει για ακόμη φορά ότι βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος.

Η υπόθεση της ταινίας από το site του φεστιβάλ:

Σεούλ 2006. Ο Hee-bong έχει ένα µικρό εστιατόριο στις όχθες του ποταµού River Han, όπου µένει µε την οικογένειά του. Ο µεγαλύτερος γιος του, Gang-du, είναι ένας ανώριµος και βραδύνους άνθρωπος γύρω στα 40. Η κόρη του είναι πρωταθλήτρια στην τοξοβολία και µέλος της εθνικής οµάδας, ενώ ο µικρότερος γιος του είναι ένας άνεργος αργόσχολος. Όλοι τους είναι υπερπροστατευτικοί απέναντι στη µικρή Hyun-seo, κόρη του Gang-du, η γυναίκα του οποίου τον εγκατέλειψε πριν από χρόνια. Μια µέρα, ένα τέρας εµφανίζεται ξαφνικά από τα βάθη του ποταµού Han και σπέρνει τον πανικό και το θάνατο.
Επαναπροβάλλεται την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα John Cassavetes στις 23:00 και την προτείνω να την επιλέξετε για τελευταία ταινία στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου.

2 Comments:

Blogger reginarosasamat said...

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα πάντως!

27 November, 2006 00:06

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Regina νομίζω ότι είναι όντως αρκετά ενδιαφέρουσα (και περίεργη...) ταινία.
Και τα σχόλια και στο Cineblog -όπου και εκεί ανέβασα το παρόν post- ήταν θετικά από αυτούς που την είδανε στο φεστιβάλ την Κυριακή.(Άτιμε Zpi...)
Ελπίζω τουλάχιστον να βρει διανομή στις αίθουσες.

Πάντως στην Κορέα από ότι διάβασα κάπου φευγαλέα, είναι η ταινία με τα περισσότερα εισιτήρια στην χώρα.

28 November, 2006 04:45

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home