Friday, November 10, 2006

Borat!

Βλέποντας πριν λίγο καιρό την αφίσα της ταινίας "Borat" περίμενα ότι θα πρόκειται για μια ακόμη σαχλή κωμωδία της σειράς που το Hollywood βγάζει κάθε χρόνο με το τσουβάλι οι οποίες απευθύνεται σε θεατές το πολύ 20 χρονών. Κι όμως, το "Borat" πρόκειται για μια απολαυστικά άναρχη και "πολιτικά μη ορθή" κωμωδία. Τα αστεία της ταινίας ενώ επιδιώκουν να πιάσουν πάτο σε ότι πιο ποταπό ορίζει η πολιτικά ορθή συμπεριφορά, την χυδαιότητα, τον ρατσισμό ακόμη και την σκατολογία, καταφέρνει -και μάλιστα πολύ πετυχημένα- να σε κάνει να γελάς καθ' όλη τη διάρκεια της. Και ενώ το γέλιο προέρχεται από αστεία τόσο "χαμηλού επιπέδου" δεν νιώθεις καμία ενοχή που γελάς με αυτά γιατί εκτός από το γεγονός ότι αυτά δίνονται με τον καλύτερο τρόπο, είναι γιατί ουσιαστικά -όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο- το "Borat" πρόκειται για μια πολύ δυνατή πολιτική ταινία.
Ένα διαφορετικό είδος ντοκιμαντέρ στο οποίο ο ήρωας της ταινίας ο Borat, είναι ένας τηλεοπτικός ρεπόρτερ από το Καζαχστάν ο οποίος αποφασίζει να ταξιδέψει μαζί με τον παραγωγό του στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνει ένα ρεπορτάζ για τον τρόπο ζωής στην Αμερική. Ενώ όμως ο τελικός προορισμός τους ήταν η Νέα Υόρκη, ο Borat παρακολουθώντας ένα επεισόδιο του "Baywatch" ερωτεύτεται την Πάμελα Άντερσον και αποφασίζει να ταξιδέψει εώς την Καλιφόρνια για να την συναντήσει. Και τότε είναι που η ταινία μετατρέπεται σε κάτι μεταξύ road movie και ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ. Ο Borat σαν ένας άλλος Ίαν (αλήθεια τι έγινε αυτή η ψυχή;..) ανακαλύπτει και κυρίως μας αποκαλύπτει την Αμερική. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Ο ηθοποιός Σάσα Μπάρον Κοέν (Ali G) που υποδύεται έναν υπέρ το δέον άξεστο Borat, παρουσιάζεται σε πραγματικούς ανθρώπους (εννοώ όχι ηθοποιούς...) καταγράφοντας με τον πιο ευφυή τρόπο τον ιστό της αμερικανικής κοινωνίας. Συναντά εκπροσώπους του φεμινιστικού κινήματος, παίρνει μαθήματα ορθού χιούμορ, επισκέπτεται θρησκευτικές συγκεντρώσεις ευαγγελιστών, αγοράζει όπλο, μαθαίνει τρόπους καλής συμπεριφοράς σε ένα γεύμα και τους εφαρμόζει στην πράξη (!), ταξιδεύει σε βαν μαζί με έφηβους που μπεκροπίνουν συνέχεια, σε μια αρένα ροντέο εύχεται κάτω από τις επευφημίες του πλήθους να σκοτώσει ο Μπους μέχρι και τον τελευταίο Ιρακινό, ενώ έπειτα τραγουδά τον "αμερικανικοκαζάχικο" εθνικό ύμνο (!!) όπως επίσης και πάρα πολλά ακόμη τρελά τα οποία είναι δύσκολο να περιγραφούν.


Αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνει η ταινία είναι να σατυρίσει με τον πιο αστείο, αλλά κυρίως με τον πιο καυστικό τρόπο, την ίδια την αμερικάνικη κοινωνία και τις έντονες τάσεις συντηρητισμού εθνικισμού, ρατσισμού και ενός ψεύτικου καθωσπρεπισμού οι οποίες κυριαρχούν μέσα σε αυτήν. Με τον πιο αυθάδικο τρόπο τις πλησιάζει τις απογυμνώνει και μας τις παρουσιάζει.
Ίσως σε μερικά σημεία της ταινίας να γίνεται δυσδιάκριτο το τι είναι πραγματικό και το τι ίσως μπορεί είναι στημένο (μάλιστα στο σενέριο βλέπω ότι συμμετέχει και η Πάμελα Άντερσον...), όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία τελικά.
Σίγουρα πάντως αξίζει να την δείτε.

Ακόμη μια ταινία στις αίθουσες αυτήν την εβδομάδα που πιθανόν αξίζει την προσοχή:
"Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι" του Κεν Λόουτς η ταινία που κέρδισε το φετινό μεγάλο βραβείο στις Κάννες.
Επίσης βγήκε και το "Οι σημαίες των προγόνων μας" η νέα ταινία του Κλιντ Ιστγουντ η οποία πάντως άκουσα ότι δεν πήγε καλά στην Αμερική. Λέτε να πάει εδώ;
Τέλος ευχάριστο γεγονός η επαναλειτουργία (από 11/11/06) του κινηματογράφου "Βακούρα"


7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Τελικά, μόνο για "Τα Φώτα Στο Σούρουπο" μασάτε νε γράψετε κι εσύ κι ο Zpi!
Κρίμα! Σας περίμενα πΧιο τολμηρούς!
Κι εσύ Tertuliano, μην γράφεις μες στ` άγρια χαράματα.
Μπερδεύεις το α με το ε ;-)

Καλημέρα!

Φένια

10 November, 2006 07:00

 
Blogger AMF said...

Sυντροφε θαναση,θα ηθελα να σου προτεινω αμα το προλαβεις και το "Thank you for smoking" oσον αφορα κριτικη της Αμερικανικης η` μαλλον της καπιταλιστικης γενικοτερα αντιληψης περι κερδους και πως η εργασια και ο τροπος της επειρεαζει και αλοιωνει την προσωπικοτητα του ατομου το οποιο πλεον ειναι αντικειμενο και οχι υποκειμενο αφου τον ρολο αυτο τον εχει παρει το κερδος(ο μεγαλος εχθρος οπως το αποκαλει ο Γκυ Ντεμπορ)

11 November, 2006 01:13

 
Anonymous Anonymous said...

Θέλω πολύ να τις δω και τις τρεις ταινίες που αναφέρεις... Να δούμε αν θα τα καταφέρω :-)

11 November, 2006 13:35

 
Blogger Zpi said...

Αγαπητέ Νάξο θα προστεθεί η πρόταση σας στη λίστα με τα προσεχώς.
Και όσο για αυτή την προβοκατόρισσα τη Leigh-cheri έχω να δηλώσω ότι πολύ άνετα θα μπορούσαμε να πράξουμε ένα σχολιασμό για 'Τα φώτα στο Σούρουπο', αλλά δε μπορώ να "χαλάσω" την εμπειρία όσων δεν την έχουν δει.
Θα 'ρθει και η ώρα της...

11 November, 2006 16:47

 
Blogger Leigh-Cheri said...

Χα χα!
Όντως! Θα τους την χαλάσεις εντελώς αν καταφέρεις να είσαι αντικειμενικός. Εδώ που τα λέμε όμως, μερικές εμπειρίες δεν είναι ανάγκη να τις δοκιμάζουμε. Και το να βγάλεις το μάτι σου, ασούμε, εμπειρία είναι. Καλύτερα να την αποφύγεις όμως!...;-)

12 November, 2006 16:16

 
Anonymous Anonymous said...

Tha xanaliturgisi to Vakura?
Pez mas ki alla Tertunaxo!

12 November, 2006 20:11

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Είδες Φένια μου τι παθαίνεις άμα γράφεις μεσ' τα άγρια χαράματα;.. Εδώ να φανταστείς έγραφα "επευθύνεται" και λέω ρε γαμώτο, κάτι δεν πάει καλά...
(Πάντως στο κείμενο βρήκα μόνο το "ρεπερτάζ". Επραξα κι άλλα λάθη που δεν τα βρίσκω; Για πείτε!)

Να μωρέ, βΓιάστηκα να το βγάλω γιατί αυτή την φορά ήθελα να προλάβω τον αδερφό mouxlaloulouda!.. ;-)

Igopogo, βλέπω επανερχόμαστε δυνατά στΟν ενεργό δράση. Μπράβο σου!
Το "Thank you for smoking" θα το έβλεπα σήμερα, αλλά ο Βακούρα που το έπαιζε εκεί δεν άνοιξε ακόμη.
Μεγάλη χαρά πάντως μου έδωσε που έβαλες στο blog σου το μπανεράκι των "Διαμαντιών".
Είσαι και εσύ κρυφοαδαμαντιστής βρε;
(Αν είναι όμως έτσι τότε εγώ τι θα σου είμαι, σύντροφος ή αδελφός;..)

Πες όμως την αλήθεια. Είσαι κρυφοαδαμντιστής ή μπας και απλώς είδες αντίδραση και αγώνα και είπες
δεν εκφράζω και εγώ την αμέριστη συμπαράστασή μου στα δίκαια αιτήματα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της αδαμαντικής αδερφό'ητας κοινότητας και στους δοκιμαζόμανο ακρατήρΓιο των ΔΓιαμαντΓιών;..
(Γαμώτο, έπρεπε να βάλω κάπου και την λέξη "ιμπεριαλιστικός"...)
;-)

Χριστίνα σου εύχομαι να τα καταφέρεις τελικά! :)

Να την βάλεις αδερφέ Zpi στα προσεχώς, είναι πολύ καλή.
Κάλα όμως της τα λες της Φένιας για το "Φώτα στο Σούρουπο". Αλλά θα μου πείς, που να μπορέσουν να εκτιμήσουν έναν ΚαουριΖμάκΗ...
(Αλήθχεια δε μου είπες, τι γνώμη έχεις για τον φιλανδικό κινηματογράφο;..)
;-)

Δανάη λόγω της μεγάλης μου ζήλιας για το από που στέλνεις το σχόλιο σου, κανονικά δεν θα επρέπε να σου απαντήσω αλλά άντε, το παραβλέπω...

Ναι λοιπόν ξανανοίγει ο Βακούρα με ανακαινισμένες τις δυο αίθουσες του. Στον "Εξώστη" έλεγε από 11 τουυ μηνός αλλά σήμερα που πήγαμε δεν είχε ανοίξει ακόμη.
(Προς Mpizelw: Βρε μπας και απλώς ξαναμπέρδεψα τις μέρες;...)

Δανάη καλά να περνάς και περιμένουμε νεότερα σου!

13 November, 2006 03:27

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home