Monday, December 11, 2006

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου στην Ελλάδα

Προς Mpizelw, Leigh-Cheri, Δανάη, Άγγελο Μάρκο, Ρεγγίνα και λοιπούς σαραμαγκόφιλους:


Ο εξαιρετικά αγαπημένος νομπελίστας λογοτέχνης Ζοζέ Σαραμάγκου επισκέπτεται την Πάτρα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2006 όπου είναι καλεσμένος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006 και θα παρευρεθεί στην πρωτότυπη μουσική παράσταση, του παιδικού έργου του με γενικό τίτλο “Το Μεγαλύτερο Λουλούδι του Κόσμου”.

"...Τα παραμύθια “το Μολυβένιο Στρατιωτάκι”, “η Ιστορία του Μπαμπάρ” και “ο Υπέροχος Αυλητής” διαβάζει η ηθοποιός Αθηνά Μαξίμου και τα μουσικά μέρη εκτελεί ζωντανά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στην πανελλήνια πρώτη παρουσίαση της μουσικής παράστασης παρόντες θα είναι ο Ζοζέ Σαραμάγκου (πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά το Βραβείο Νόμπελ) και η σύζυγός του Πιλάρ ντελ Ρίο Σαραμάγκου (δημοσιογράφος και μεταφράστρια του έργου του στα ισπανικά) η οποία θα διαβάσει το παραμύθι “Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου”.

photo: Isolde Ohlbaum

Μπορεί να μην πρόκειται για διάλεξη, μπορεί τελικά και ο ίδιος ο Σαραμάγκου να μιλήσει -αν μιλήσει- ελάχιστα στην παράσταση, ίσως ακόμα τα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Πάτρα από τη Θεσσαλονίκη να είναι αρκετά εώς πολλά. Ακόμη όμως και να 'ναι έτσι εμείς την ερχόμενη Δευτέρα θα είμαστε εκεί. (Zpi τι λέει, επιβεβαίωσαμε την κράτηση;..)
Και δεν είναι γιατί είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες για να δεις από κοντά έναν τόσο σημαντικό και μεγάλο συγγραφέα ή γιατί ίσως θα είναι μια παράσταση που δεν θα πρέπει να τη χάσει κανείς.
Ο λόγος που τα χιλιόμετρα δεν παίζουν κανένα αποτρεπτικό ρόλο είναι απλώς γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο τον οποίο το λιγότερο που μπορώ να πω για αυτόν είναι ότι τον θαυμάζω για το πνέυμα του, το ήθος του, τον ακέραιο χαρακτήρα του όπως για τη γενικότερη στάση που κρατά στη ζωή (η οποία απότυπώνεται ξεκάθαρα -και- μέσα στα έργα του).
Ασφαλώς όμως πρώτα από όλα θαυμάζω το λογοτεχνικό του έργο το οποίο είναι ένας πολύ μεγάλος έρωτας για ΄μένα. Τα βιβλία του ανήκουν στα 2-3 πράγματα που αγαπώ περισσότερο (για να μη πω πιο πολύ από όλα) μέσα από κάθε μορφή τέχνης.
Είναι ευκαιρία λοιπόν να τον δούμε από κοντά και αν ίσως μπορέσουμε να του μιλήσουμε να του εκφράσουμε ένα "Ευχαριστώ"...

11 Comments:

Blogger roidis said...

έχω όλα του τα βιβλία, εκτός του τελευταίου.(ελληνικές μεταφράσεις φυσικά) και είναι όλα υπογεγγραμμένα ιδιοχείρως από τον ίδιο.

Ευτυχώς που συζήτησα με την γυναίκα του. εκείνη τα πήρε απ' τα χέρια μου και του τά'δωσε. Είχε πλακώσει ο κόσμος, και δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να πλησίασω εκείνη τη στιγμή...

11 December, 2006 07:30

 
Blogger amarkos said...

Μήνυμα ελήφθη. Δυστυχώς την ίδια μέρα ένας άλλος, ασήμαντος και τιποτένιος αυτή τη φορά, υποψήφιος διδάκτορας υποστηρίζει τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Όμως το μυαλό και η σκέψη μου θα 'ναι μαζί σου Ζοζέ... (καλά, δεν ορκίζομαι κιόλας).

ΥΓ. Tertulinaso περιμένω φωτό του Σαραμάγκου αγκαλιά με τον ήρωά του.

11 December, 2006 13:55

 
Blogger Leigh-Cheri said...

Επιβεβαιώστε την κράτηση επιτέλους, να μου φύγει το άγχος πως θα πάω σίγουρα!

Όπως τα λες Teruliane! Δεν είναι ένας συγγραφέας ή ένας δημοσιογράφος ή ένας Πολίτης. Είναι όλ` αυτά μαζί και -φαντάζομαι- κι άλλα πολλά.
Είναι μία προσωπικότητα.
Και εντυπωσιάζει με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια και την καθαρότητα της σκέψης του και της γραφής του, στοιχεία που αδυνατούν να επιδείξουν πολύ νεότεροί του άνθρωποι.

(Όπως συνήθιζε να λέει και ο φίλτατος κ. Κουτσούκος, είναι πάρα πολλοί αυτοί, που αν και σε ηλικία μικροί, είναι θείοι/ες. Ε ο Σαραμάγκου είναι το ακριβώς αντίθετο!)

Είναι τιμή μας που επισκέπτεται τη χώρα μας και η χαρά μου μεγάλη αν καταφέρω τελικά να τον δω και να του σφίξω και το χέρι!

ΥΓ:Και η φωτο που έβαλες, αν και όχι δική σου, πολύ ωραία.
Ελπίζω την επόμενη βδομάδα να δημοσιεύσεις και δικές σου απ` το event!

11 December, 2006 18:16

 
Blogger Leigh-Cheri said...

roidis, να σκάσουμε απ` τη ζήλεια θες;-)

11 December, 2006 18:17

 
Blogger Zpi said...

Η κράτηση επιτεύχθη. Η επιβεβαίωση εκκρεμεί.
Καλά να περάσετε πουλάκια μου

11 December, 2006 20:28

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Φίλε Roidi, καλά λέει η Leigh-Cheri. Να σκάσουμε από τη ζήλια μας θέλεις; Άκου τα έχεις όλα υπογεγραμμένα από τον ίδιο...
:)

Να ένα όμως ένα πρόβλημα.
Εννοείται ότι αν θα έχουμε την ευκαιρία, θα του ζητήσουμε να μας υπογράψει κάποιο βιβλίο. Όμως ποιο από όλα; Γιατί για να τα πάρουμε όλα μαζί μας, όπως τυχερέ έκανες εσύ, είναι κομματάκι δύσκολο...
(Πάντως να διαβάσεις οπωσδήποτε το "Περί Φωτίσεως"!)
Πότε και που τον συνάντησες;

Άγγελε δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιον ασήμαντο και τιποτένιο υποψήφιο διδάκτορα αναφέρεσαι, αλλά εάν όμως είναι τόσο τιποτένιος αξίζει τόσο για να χάσεις έναν Σαράμαγκου;..
Εγώ πάντως έχω έναν στο μυαλό μου που θα μπορούσε να είναι αυτός που λες αλλά αυτός όμως δεν είναι καθόλου τιποτένιος και ασήμαντος .
Αντιθέτως μάλιστα είναι πολύ ΣημαντΗΡικός!..

Λες να του πω ποιος είμαι; Πλάκα θα 'χει!..
(Πότε επιτέλους θα τα πούμε και από κοντά;)

Φένια μου έτσι ακριβώς είναι. Η εξαιρετικά πνευματώδης γραφή του εκτός των άλλων φανερώνει έναν άνθρωπο με απίθανα φρέσκο μυαλό με εκπληκτική οξυδέρκεια αλλά και μια βαθιά ευαισθησία τον οποίο διαβάζοντάς τον σου είναι αδύνατον να μην αγαπήσεις και τον ίδιο.
Δεν γίνεται να τον θαυμάσεις μόνο!

Όπως λέει και o ίδιος στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία παραπέμπει το link που έχω στο όνομά του
"...το εξαιρετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχει μια σχέση στοργής με τους αναγνώστες μου."

Υ.Γ.: Ε, Φένια βγάζουν και άλλοι καλές φωτογραφίες...
;-p

(Σε ευχαριστώ επίσης και για τις σωστές παρατηρήσεις σχετικά με λεπτομέρειες στην σύνταξη του post. Άλλη φορά μάλλον δεν πρέπει να γράφω χαράματα. Εδώ να φανταστείς έβλεπα για πόση ώρα τη λέξη "λογοτεχνίκο" και ενώ καταλάβαινα ότι υπήρχε λάθος δεν μπορούσα να το εντοπίσω!..)

Άτιμε Zpi χωρίς εσένα δεν θα κάναμε τίποτα. Thanks!
Επιβεβαίωνουμε αύριο.
(Έτσι λέω τουλάχιστον γιατί το σύστημα με την τηλεφωνική επιβεβαίωση αποδείχθη κομματάκι μυστήρΓιο...)

11 December, 2006 22:05

 
Blogger roidis said...

μου τα υπέγραψε όλα στο Πορτογαλικό βιβλιοπωλείο Orpheus στις Βρυξέλλες, όπου αυτοί γύρω του ήταν γνωστοί μου. ευτυχώς γιατί ο ίδιος είναι τσαντίλας και δεν ανέχεται πολλά, πρόφερα το Σαραμάγκου με "ν" δηλαδή Σαραμάνγκου...και μου επανέλαβε τη διόρθωση 5 τουλάχιστον φορές...

το τελευταίο του βιβλίο μόνο δεν έχω.

11 December, 2006 23:08

 
Anonymous Anonymous said...

κανόνισε tertul να αρχίσεις τα δΓιαμαντικά σου και να προσφωνήσεις τον Σαραμάγκου, ΣαραμάΝγκου...
ούτε υπογραφή θα πάρεις, ούτε φωτό.
πρόσεξε!
:P
Κυριακή ή Δευτέρα θα φύγετε από Θεσσαλονίκη?
Μάλλον θα έρθω κι εγώ.
:)
Θα συννενοηθούμε μέσω mail.

Καλά σου λένε Roidis: να σκάσουμε από τη ζήλεια? εεε? να πρασινίσουμε χριστουγεννιάτικα και να μην ξεχωρίζουμε από τα έλατα? εεεε? εεεεεεε?
:)

12 December, 2006 09:56

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Μεγάλη χαρά υποθέτω roidis που έχεις τα βιβλία του υπογρεγραμμένα από τον ίδιο!
(Μpιzelw πως γίνεται εμείς να κρύψουμε την ζήλια μας;..)

Θα έρθεις και εσύ τελικά δΓιαμαντοαδερφούλα; Να έρθεις! Να έρθεις οπωσδήποτε να γνωριστούμε και απο κοντά. Εμείς λέμε από Κυριακή να πάμε, γιατί θα το συνδυάσουμε μάλλον και με άλλα.
(Μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης τελικά θα βρεθούμε στη Πάτρα.)

Εμείς βέβαια έχουμε σε εκκρεμότητα το θέμα των εισιτηρίων για την παράσταση, γιατί παρόλο που έχουμε κάνει κράτηση μέσω ίντερνετ χρειάζεται επίσης και τηλεφωνική επιβεβαίωση. Έλα όμως που παίρνουμε τηλέφωνο στην "Τicketshop" -η οποία προπωλεί τα εισιτήρια- όπου βγαίνει αυτόματος:
"Καλέσατε την ticketshop. Η υπηρεσία μας δουλέυεις από Δευτέρα εώς Παρασκευή τις ώρες τάδε. Ευχαριστούμε που μας καλέσατε." και η γραμμή... κλείνει! Δύο μέρες αυτό το πράγμα. Πολύ ωραία! (Και να φανταστείς σου τα λέω πολύ περιληπτικά κι όλας...)

Εντάξει, πολύ πιθανό να έχει εισιτήρια να αγοράσεις την ίδια μέρα από εκεί, όμως κάνεις τέτοιο ταξίδι χωρίς να είσαι σίγουρος;
Και τελικά να μη βρεις και να έχεις πάει τζάμπα εώς εκεί.

Εισιτήρια είναι αυτά mpizelw μου, χωρίς αυτά ούτε παράσταση, ούτε Σαραμάγκου! Δεν είναι δωμάτιο να πεις κοιμάμαι στο αυτοκίνητο βρεαδερφέ... ;-P

(Έχεις δίκιο όμως, πρέπει να κάνω κάνω καλές πρόβες το όνομά του! Είμαστε επιρρεπείς εμείς σε τέτΧοια λάθη...)

13 December, 2006 07:47

 
Anonymous Anonymous said...

καλό ταΚΣίδι σαραμαΝγκόπαιδα!
:)

17 December, 2006 09:09

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

ΘένκΣ πριγκηποmpizelούλα. Φεύγουμε!

Και κάτι της τελευταίας στιγμής το οποίο καθιστά το ταξίδι να αξίζει και με το παραπάνω!
Η τελευταία παράγραφος αυτού.

17 December, 2006 12:19

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home