Monday, January 29, 2007

Nuri Bilge Ceylan και ένα μυστικό...

Αυτό είναι το κακό με το φεστιβάλ κινηματογράφου. Για δέκα μέρες στη πόλη συντελείται ένας ατέλειωτος κινηματογραφικός και πολιτιστικός οργασμός με προβολές, ταινίες, αφιερώματα, masterclasses από δημιουργούς που θέλεις να ακούσεις, εκθέσεις, συναυλίες, happenings, αλλά που όμως και να θέλεις να προλάβεις μόνο αυτά που σου φαίνονται ενδιαφέροντα είναι εντελώς αδύνατον να το κάνεις. Και υπεράνθρωπος να ήσουν και πάλι δεν θα τα κατάφερνες! (Πόσο μάλλον αν δουλεύεις παράλληλα...) Έτσι στο τέλος του φεστιβάλ μετράς εκτός απο αυτά που είδες και αυτά που έχασες.Ένα από αυτά που δεν πρόλαβα φέτος ήταν η έκθεση φωτογραφίας "TURKEY CINEMASCOPE" του τούρκου σκηνοθέτη της ταινίας "Κλίματα Αγάπης", Nuri Bilge Ceylan. Ευτυχώς όμως υπάρχει το ίντερνετ! Στο site του σκηνοθέτη -εκτός από πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος για τις ταινίες του- μπορεί να δει όλες τις φωτογραφίες της έκθεσης και μάλιστα με αρκετά ικανοποιητική ανάλυση. Εντυπωσιακές πανοραμικές φωτογραφίες από την Τουρκία (από την φύση του άλλωστε είναι εντυπωσιακό το μακρόστενο φορμά) η οποίες παρόλο που μάλλον ρέπουν λίγο επικίνδυνα προς μια καρτποσταλική καταγραφή (υπερβολικά "καθαρές" εικόνες, έντονα -πειραγμένα- και κορεσμένα χρώματα, δραματικοί ουρανοί...) έχουν τελικά αρκετή ψυχή μέσα τους και εκτός από τον εντυπωσιασμό μάλλον καταφέρνουν να σε κερδίσουν. Βέβαια νομίζω πως δεν διαθέτουν το συναισθηματικό ή νοηματικό βάθος όπως οι ταινίες του Ceylan (ως γνωστόν έχω δηλώσει θαυμαστής του "Κλίματα Αγάπης"...) αλλά αυτή η φωτογραφική πτυχή του σκηνοθέτη είναι αρκετά ως και πολύ ενδιαφέρουσα.
Α! Και ένα μυστικό λέει ο τίτλος του post...
Άκουσα ότι πιθανόν σε σε* πολύ λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αναδρομική έκθεση φωτογραφίας ενός κορυφαίου, παλιού, κλασικού φωτογράφου... (Μεταξύ μας αυτό ε!..)

(*Updated σχόλιο: Ο πολύς Τσαλίκης με έχει χαλάσει...)

5 Comments:

Blogger Zpi said...

Αχ κουτσιμπόλα μου εσύ...
;-)

Μου άρεσαν τα δείγματα αύριο θα κάνω τσάρκα και στο site.
Cya Tertulman

30 January, 2007 02:43

 
Blogger WinterAcademy said...

μια αναφορά ακόμη κ θα κάνω απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας 42 φουντούκια αμάσητα.. lol

30 January, 2007 19:40

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

@ Zpi, άμα δε μοιραστεις τα μυστικά με φίλους τότε τι ακσία έχουν;..
;-)
Cya αδερφέ!

@ Όχι WinterAcademy! Όχι! Μη το κάνεις αυτό άνθρωπέ μου! Το ορκίζομαι ότι δεν θα ξανακάνω καμιά άλλη αναφορά!..

Ε, τώρα αν και στο τέλος της χρονιάς υπάρξει ακόμη μία, δε πιστεύω να κάνεις καμιά τρέλλα. Σε προετοιμάζω πάντως!
Άκου 42 φουντούκια αμάσητα!..
lol εντελώς!

30 January, 2007 23:17

 
Blogger Erwtas Stomaxhs said...

η περίοδος του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη είναι η πιο αγαπημένη μου!!!
Φανταστική ατμόσφαιρα!

03 February, 2007 13:39

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Και για 'μένα είναι από τις αγαπημένες μου περιόδους, μόνο που παράλληλα ενώ είναι τόσο υπέροχη, με πιάνει και μια υπόγεια μελαγχολία, γιατί ότι και να κάνω, με τίποτα δεν θα προλάβω στο τέλος να δω αυτά που θέλω και με ενδιαφέρουν. Και γιατί επίσης για να παρακολουθήσει κάποιος ικανοποιητικά το φεστιβάλ πρέπει να έχει όλο το 24ωρό του ελεύθερο. Και δεν σου κρύβω ότι αυτούς που το έχουν ελεύθερο εκείνη την περίοδο τους ζηλεύω αφάνταστα!
Εγώ γιατί δεν το έχω ρε γαμώτο;;;

05 February, 2007 19:08

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home