Tuesday, May 01, 2007

19η Φωτογραφική Συγκυρία

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η φετινή Φωτογραφική Συγκυρία (η 19η) ο μακροβιότερος φωτογραφικός θεσμός της χώρας τον οποίο κάθε χρόνο διοργανώνει σε πολλούς και διάσπαρτους εκθεσιακούς χώρους μέσα στην πόλη το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Aπό φέτος η διαφορά θα είναι ότι διοργάνωση δεν θα πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά στα μέσα της άνοιξης.
Εκθέσεις ως τώρα -εκτός από αυτής του André Kertész στο ΜΦΘ- δεν έχω δει, σύντομα όμως προβλέπεται εξορμήση. (Φέτος εκτός το ότι τις περισσότερες μέρες δεν ήμουν εδώ, δεν ήμουν καθόλου και σε πνεύμα και διάθεση εγκαινίων...). Ευελπιστώ -δεν υπόσχομαι...- μόλις δω τις εκθέσεις να επανέρθω με προτάσεις.
Το πρόγραμμα πάντως των εκθέσεων στο site της διοργάνωσης δεν μου φάνηκε και τόσο πρακτικό μιας και δεν μπορείς να το τυπώσεις, το καλύτερο όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε σε μια έκθεση (ξεκινήστε για παράδειγμα από το MΦΘ) και να πάρετε από εκεί ένα τυπωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι αρκετά βοηθητικό και κατατοπιστικό. Ας σημειώθει ότι οι είσοδος στις εκθέσεις (με εξαίρεση πιθανόν τις εκθέσεις στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) είναι ελεύθερη.
Ενδιαφέρον πάντως είχε το σχεδόν 7ώρο master class το Σάββατο στο λιμάνι με θέμα την φωτοδημοσιογραφία στο οποίο συμμετείχαν γνωστοί φωτορεπόρτερς. Κυρίως όμως πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι στρογγυλές τράπεζες, της ίδιας περίπου διάρκειας και αυτές, το πρωί της Κυριακής με κυρίως θέμα τους την δεοντολογία στην φωτοδημοσιογραφία και τους νέους τρόπους διάδοσης των φωτογραφιών. Δυστυχώς όμως το καλύτερο κομμάτι αυτών των συζητήσεων που ήταν σχετικά νωρίς το πρωί της Κυριακής το παρακουλούθησαν ελάχιστοι τυχεροί (σχεδόν 10-15 άτομα...).

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home