Wednesday, October 24, 2007

Κλάψ' τα Tertuliano...

Αχ βρε αληταρά Zpi!..
Αχ βρε άτιμη Mpizelw!..

Και ενώ διαφήμιζα πριν δύο post την νέα εκπομπή "Οι κεραίες της εποχής μας" οι οποία είναι αφιέρωματα σε έντεκα διάσημους συγγραφείς, όσοι με γνωρίζουν ή με διαβάζουν λιγάκι περισσότερο [ή απλώς γνωρίζουν από που προέρχεται το ...βαφτιστικό μου] φυσικά θα γνώριζαν καλά ότι την εκπομπή την οποία περιμένα περισσότερο από κάθε άλλη να δω ήταν αυτή που είναι αφιερωμένη στον Ζοζέ Σαραμάγκου...
Και εκεί που μόλις έχω γυρίσει στο σπίτι και χαζεύα στον υπολογιστή χτυπά το τηλέφωνο και είναι ο αδερφός Ζπάης. "Τι λέει ρε αληταρά, μου λέει, τα είπε καλά ο ποιητής;" Ποιος ποιητής απαντώ, αλλά τότε είναι που μόλις αρχίζω να συνειδητοποιώ τι έγινε. Τετάρτη σήμερα και όπως φαίνεται... ξεχάστηκα! Και εσύ βρε τώρα που τελείωσε με παίρνεις; Βλέπω και μήνυμα στο κινητό που δεν άκουσα πιο πριν από το Mpizelάκι "Ελπίζω να είστε μπροστά στην τηλεόραση και να βλέπετε Σαραμάγκου!" (σ.σ. βλέπετε η Mpizelw μου μιλάει πάντα στον πληθυντικό...;-p). Ναι, τώρα ...καλήμερα! Καλά να πάθω να μην βλέπω τηλεόραση...
Τώρα μόνο ελπίζω κάποια στιγμή να προβληθεί σε επανάληψη και να το πάρω έγκαιρα είδηση. Πάντως από ότι μου είπαν και οι δυο τους η εκπομπή -κανείς τους δεν σκέφτηκε να την γράψει, γκρρρρρρ...- ήταν κατά κύριο λόγο πλάνα από την επίσκεψή του Σαραμάγκου στην Πάτρα πέρυσι τον Δεκέμβριο -φυσικά και είχαμε κάτι παραπάνω από την χαρά να ήμασταν από τους λίγους παρόντες σε αυτήν- και αποσπάσματα από την ομιλία του στην συνέντευξη τύπου που έδωσε εκεί στους δημοσιογράφους.

Τέλος, δυστυχώς από την μικρή συζήτηση που είχαμε, η Mpi μου επιβεβαίωσε κάποιους φόβους μου για την τελική ποιότητα της εκπομπής και των συνεντεύξεων που είχα βλέποντας την πρώτη εκπομπή. Όπως φαίνεται παρόλο που η εκπομπή και κυρίως οι παρουσιαστές είχαν την πολύτιμη ευκαιρία να συνομιλήσουν σε βάθος με λογοτέχνες σημαντικότατα κεφάλαια της παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και της διανόησης (καθώς είχαν την δυνατότητα να περάσουν υπεραρκετό χρόνο μαζί τους τόσο στην χώρα τους αλλά και στην Ελλάδα), τελικά το τελικό αποτέλεσμα δείχνει πως μάλλον αξιοποίησαν πολύ λίγο την ευκαιρία αυτή. Οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις τους -από όσο είδα στη πρώτη εκπομπή με τον Άμος Οζ και από όσο μου είπαν για τη αποψινή με τον Σαραμάγκου- ήταν υπερβολικά αδύναμες σε σχέση με το πως θα μπορούσαν να είναι και με το πως θα μπορούσαν να κατευθύνουν την συζήτηση. Άνευρες ερωτήσεις, αμήχανο στήσιμο, μοντάζ που μάλλον δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Δεν μπορεί να περνάς τόσες μέρες κοντά σε έναν άνθρωπο που έχει τόσα να πει και τόσα να δώσει σε μια κουβέντα και το τελικό αποτέλεσμα που δίνεις να είναι γύρω στα 40 λεπτά και κυρίως αυτό να μην είναι όσο "σφιχτό" θα έπρεπε. Κρίμα...
Παρά όμως τις όποιες ενστάσεις που μπορεί να έχουν βάση, σίγουρα η εκπομπή είναι από τα ενδιαφέροντα προγράμματα που προβάλλονται αυτήν την στιγμή στην τηλεόραση και σίγουρα αξίζει κάποιος να την δει.




Όσο για την συνάντησή μας με τον Σαραμάγκου στην Πάτρα από τότε χρωστάω ένα post στον εαυτό μου. Δεν είναι λίγα τα post που έχω υποσχεθεί κατά καιρούς και τα έχω ματαιώσει, όμως αυτό δεν το ξεχνώ. Σύντομα θα το βγάλω. Και με την αφορμή, παραπάνω ένα από τα απόσπασμα τα που τράβηξα από την συνέντευξη τύπου.

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Κι εγώ ήθελα να παρακολουθήσω τον Σαραμάγκου χθες bro. Προέκυψε όμως ένα περιποιημένο φοιτητοξενύχτι που είχα μεγάλη ανάγκη και θα μου μείνει αξέχαστο...

Ο παντογνώστης ημιαδερφός Γαβριήλ μου είχε αναφέρει πρόσφατα μια σελίδα όπου κάποιοι 'χτυπημένοι' ανεβάζουν τα περισσότερα -αν όχι όλα- τα προγράμματα της τηλεόρασης. Ακόμα και τα δελτία ειδήσεων! Όταν έχω λεπτομέρειες θα σε ενημερώσω. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μπορέσεις να το βρεις εκεί.

25 October, 2007 10:48

 
Anonymous Anonymous said...

Υ.Γ.: Μην σε ξεγελά το γεγονός ότι σου γράφω τέτοια ώρα από το εργαστήρΓιο της σχολής... Είμαι με 3 ώρες ύπνο, κρατιέμαι με διπλό καφέ - ατομική βόμβα και νιώθω σαν να είμαι στην πρίζα. Ο υπερβάλλων ζήλος θα με φάει, αλλά δΓιάολε, το ευχαριστήθηκα!

25 October, 2007 10:52

 
Anonymous Anonymous said...

Τερτούλ, δεν έχασες και τίποτα σημαντικό.
Eίσαι πολύ τυχερός που είδες από κοντά αυτόν τον δημιουργό κι όχι από την τηλεόραση όπως ο αδερφός Zπάης και εγώ.
Οι παρουσιαστές δυστυχώς έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους κι όχι να θέτουν ερωτήσεις στον Σαραμάγκου του τύπου "υπάρχει Αριστερά σήμερα?" (...) και άλλα τέτοια πολιτικούλικα. Τα βιβλία του τα διάβασαν ποτέ? Τόσο υλικό μπορούσαν να αντλήσουν!

Άσε που είχαν έναν άνθρωπο με τέτοιο δυναμικό, μόνο του σαν μπιμπελό σε ένα τραπέζι, σαν έκθεμα για να το περιεργαστείς, και κάθονταν η τριάδα (οι δύο παρουσιαστές και η μεταφράστρια-η ίδια που ήταν και στην Πάτρα) σε άλλο τραπέζι, λες και φοβόντουσαν μην κολλήσουν οξεία Σαραμαγκίτιδα και αποκτήσουν λίγη σοφία παραπάνω (κι άντε μετά να "ιαθούν")...
Τί να πω?

Απογοήτευση και απίστευτος εκνευρισμός.

Μιλάγανε κάποια στιγμή μόνοι τους, χωρίς τον συγγραφέα, "συνοψίζοντας" και παρέχοντας ελάχιστες πληροφορίες και δεν έβγαζα νόημα από τα λεγόμενά τους, κάτι "εεεε...εεεε" -έξις και ξερός!, ένα μοντάζ κάκιστο (μην το χαρακτηρίσω αλλιώς και περάσει η ηθική policeρία των σχολίων!), να κόβει τον Σαραμάγκου που διάβαζε ένα απόσπασμα, να παρεμβάλλει κομμάτια από την επίσκεψή του στην Πάτρα, πλάνα από τη γιορτή που του έκαναν στην πατρίδα του, άλλα πλάνα από τον περίπατό του στην Ολυμπία και μετά από όλα αυτά, ξανά ο συγγραφέας να συνεχίζει την ανάγνωση.
Μπράβο! Πολύ έξυπνο!...

Ελάχιστοι τελικά είναι εκείνοι που ξέρουν να παρουσιάσουν τέτοιες προσωπικότητες, να τους δίνεται μια ευκαιρία να "χτίσουν" ένα προφίλ που να αντιστοιχεί στο χαρακτήρα των ιδιαίτερων αυτών ανθρώπων και να απογειώνουν την εκπομπή τους και μαζί κι εμάς τους τηλεθεατές αντί να κλωτσάνε την ευκαιρία όπως οι χθεσινοί.

Κρίμα...

Οπότε άλλαξε τον τίτλο του ποστ και γράψε "Σας κλαίει ο Τερτουλιάνο (αλητήριους και άτιμους)!"
:)

Για το μόνο που γελάω είναι ότι πήρα το πράσινο (από τη ζήλεια ντε!) αίμα μου πίσω αφού έχασα πέρισυ την Πάτρα-κι "εσείς"* πήγατε...- αλλά κατάφερα χθες και είδα την εκπομπή!
χοχοχοχοχοχοχοχοοοο!!!!
:P
(λέμε και καμιά βλακεία να χαζοπερνάει η ώρα αφού στο σπίτι του μπιζελοκρεμασμένου δεν μιλάμε για Σαραμαγκοσκοινί!)

*καλός ο πληθυντικός, εεε? νόμιζα ότι "πρωτότυπο" και "αντίγραφο" είσασταν μαζί χθες. Αλλιώς, τί σόι Τερτουλιάνος είσαι?
:P
:D

και τώρα σκεπάσου με το "σεντονάκι" μου που άφησα εδώ μέσα!

25 October, 2007 13:06

 
Anonymous Anonymous said...


ολόκληρο ποστ έγραψα...

συγνώμη!
παρασύρθηκα η άτιμη!

25 October, 2007 13:07

 
Blogger K the Clown said...

X8es itan?
Snif
Ponese auto...

25 October, 2007 17:39

 
Blogger Zpi said...

και να φανταστείς ότι δε σε έπαιρνα τηλέφωνο για να μη διακόψω. Τόσο σίγουρος ήμουν ότι το έβλεπες.
Καλά σου λέει η μπιζέλω, πρότυπο και αντίγραφο ακόμα να συντονιστείτε;
Ελα ελα όλο και κάποιο αρχείο θα βρούμε, κουράγιο...

25 October, 2007 23:27

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

@Χριστίνα αρκετά ενδιαφέρον αυτό που λες με τους 'χτυπημένους' που ανεβάζουν σχεδόν ότι προβάλλεται στην τηλεόραση. Αν μάθεις τίποτα -ή κανείς άλλος- ενημερώστε με παρακαλώ...

[Εγώ από την άλλη είμαι -ή τουλάχιστον θέλω και προσπαθώ να είμαι- ένας 'χτυπημένος' που θέλει να κρατά ...ραδιοφωνικό αρχείο. Από πιτσιρικάς και τώρα το ξανάπιασα το άθλημα. Εκπομπές, ειδήσεις, σήματα, διαφημίσεις, ότι σαβούρα δηλαδής αερίζεται...
Μάλιστα τελευταία βρήκα και έναν κάπως βολικότερο τεχνικά τρόπο να το κάνω και έχω πωρωθεί!]

@Γεια σου ρε Mpizelάκι! Πολύ καλά έκανες που έγραψες ολόκληρο post! Όταν γράφεις με πάθος, αφιερώνεις! Αν και δεν την είδα την σαραμαγκουεκπομπή, όμως σε καταλαβαίνω... Είχα προσέξει και εγώ στην πρώτη εκπομπή κάποιες αδυναμίες σαν αυτές που αναφέρεις αλλά δεν ήθελα να είμαι απόλυτος με την πρώτη. Ελάχιστες ήταν οι ερωτήσεις που έδιναν μια ουσιαστική κατεύθυνση στην συζήτηση.
Ναι, άνθρωποι με τέτοιο πνεύμα και σοφία μπορούν να μιλούν ώρες μόνοι τους και να έχουν ενδιαφέρον αυτά που λένε -σχεδόν 2 ώρες μιλούσε ο Σαραμάγκου στην Πάτρα μόνος του και είχαμε μαγευτεί και θέλαμε κι άλλο- όμως χρειάζεται και η κατάλληλη τηλεοπτική διαχείριση του υλικού όταν μιλάμε για εκπομπή. Και φυσικά όπως λες κι εσύ έχουν να πούνε τόσα για τόσα θέματα. Το να καταφέρεις να βγάλεις ένα 40λέπτο ‘χαλαρό’ με ανθρώπους με τέτοιο πνεύμα μάλλον για κατόρθωμα μοιάζει. Στην πρώτη εκπομπή όταν σταματούσε να μιλά ο Άμος Οζ ένιωθες μια εμφανή αμηχανία...
Κρίμα!

Όσο για το αν έχουν διαβάσει τα βιβλία τους δεν το νομίζω να μην το έχουν κάνει. [Έτσι θέλω να πιστέυω…] Θα έχει όμως ενδιαφέρον για να το επιβεβαιώσουμε να δούμε την εκπομπή που θα είναι αφιερωμένη στον Αντόνιο Ταμπούκι του οποίου μεταφραστής -και μάλιστα καλός μεταφραστής- είναι ο παρουσιαστής Ανταίος Χρυσοστομίδης.
Τότε σίγουρα θα τα έχει διαβάσει…
:)

@ Kostaki καλώς ήρθες και καλώς… ξεπετάχτηκες από την επιφάνεια εργασία μου και απέκτησες λόγο [ξέρεις εσύ]!

Ναι, εχτές ήταν…
Και ναι, πόνεσε…

25 October, 2007 23:30

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Αληταρά μου ενώ εσύ έγραφες κοίτα τι post έβγαλά! Ε, καταλαβαίνεις ότι μου έφυγε ο καημός αμέσως!

Θα την δω κάποια στιγμή την εκπομπή, που θα πάει;
Τώρα μπορώ να κάνω υπομονή!
:)

26 October, 2007 00:07

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home