Saturday, December 29, 2007

Παρθενογένεση και Παρθενορραφή

Αυτός είναι τίτλος του πιο πρόσφατου post της αγαπημένης μου Mpizelw το οποίο αναφέρεται στο γεγονός της αντιγραφής σημάτων στον χώρο της γραφιστικής. Πασίγνωστα σήματα εταιρειών που είναι αντεγραμμένα από άλλα σήματα μικρών και άγνωστων εταιρειών, τα οποία με την απλή μέθοδο του γραφιστικού ρετουσαρίσματος παρουσιάζονται στην αγορά ως καινούργια.
Στο blog της η Mpizelw έχει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα γραφιστικής ...παρθενορραφής, όπως επίσης έχει και ένα link που σε οδηγεί σε κάποιο ξένο blog το οποίο σχεδόν είναι εξειδικευμένο στο θέμα. Από αυτό το blog (αναζητήστε το link στο post της Mpizelw) βρήκα την παρακάτω χαρακτηριστική εικόνα:



Ο λόγος όμως που βγάζω και εγώ ένα post για το συγκεκριμένο θέμα είναι γιατί είναι μια αφορμή για να εκφράσω μια απορία που έχω εδώ και καιρό και η οποία αφορά μια πολύ παράξενη ομοιότητα σήματος εταιρείας τηλεπικοινωνιών με ένα συμβόλο γνωστής ακροδεξιάς παραπολιτικής οργάνωσης.
Μπείτε εδώ και προσέξτε λίγο καλά το σύμβολο της οργάνωσης. Μετά, αν κάποιος μπορεί, ας μου εξηγήσει παρακαλώ τι μπορεί να έχει συμβεί. Υπάρχει όντως ομοιότητα με ένα μέρος του συμβόλου; Και αν ναι, είναι τυχαίο το γεγονός αυτό; Πρόκειται για αντιγραφή;
Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, ακόμη χειρότερο, που δεν μπορώ να το σκεφτώ;..

(Βέβαια εδώ που τα λέμε, όπως κι άλλοι έχουν προσέξει, το σύμβολο της οργάνωσης μοιάζει και με άλλο γνωστό σύμβολο, αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι αυτό ίσως και να έχει συμβεί λόγω πιθανής ιδεολογικής συγγένειας...)

Update:
Όχι, δεν είναι το σύμβολο που νομίζετε ότι είναι...

10 Comments:

Blogger Sebs said...

Μπερδευτηκα. Ποια εταιρεία εννοείς φίλε. Εγώ πάντως βλέποντας το σήμα μου έρχεται στο μυαλό είτε το κόμμα του Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) είτε ο Ερυθρός Σταυρός.

30 December, 2007 07:49

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Επικέντρωσε λιγάκι...

30 December, 2007 12:41

 
Blogger Erwtas Stomaxhs said...

έπαθα πλάκα ρε φίλε, τι καφρίλες είναι αυτές! Αν όντως ισχύει ότι αυτό είναι το αυθεντικό σύμβολο της ΚΚΚ τότε σηκώνει μέχρι και δικαστήριο! Έφαγα καλή φάπα τώρα...

30 December, 2007 13:29

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Να κάνει δικαστήριο η ΚΚΚ και να ζητήσει δικαιώματα από αυτούς που της έκλεψαν το σύμβολό της;

Φυσικά αστειεύομαι...

Είναι όντως σοκαριστικό το γεγονός και ασφαλώς αυτό είναι το σύμβολο. Με μια απλή αναζήτηση σε κάποιο ψαχτήρι στις εικόνες -σχεδόν με τρόμο- θα το επιβεβαιώσεις...

30 December, 2007 16:11

 
Anonymous Anonymous said...

δάκρυ-δάκρυ τον ΚΚΚινητοτηλεφωνο-καϋμό μου, τον μετράω και λαοπονώ...

κι αν υπάρχει μια μυστική συμφωνία που να συνδέει την τριάδα??? (κακέ tertoul! αμέσως να τους κατηγορήσεις για λογοτυποκλοπή...)

π.χ. είσαι πελάτης της συγκεκριμένης "κινητής" εταιρίας και βρίσκεσαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. τότε, πληκτρολογείς το 112 και τσουπ! εμφανίζονται μπροστά σου μέλη της οργάνωσης "τα 3Κ" και σε σώζουν.
εσύ, από την ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι "σωτήρες" με τα άσπρα συνολάκια, αρχίζεις να σταυροκοπιέσαι και να αναφωνείς ότι υπάρχει ακόμα θεός που σώζει τον ΛΑΟ του.

κατάλαβες νέε μου? είναι το πιο πιθανό σενάριο για την ομοιότητα που ως ψείρας παρατηρητής διαπίστωσες συνδιάζοντας τα 3 λογότυπα (μάτι που τό'χεις, άτιμε).

γι αυτό, μην βιάζεσαι να κατηγορήσεις τον κακόμοιρο τον γραφίστα!...

:)

(χαχαχαχαχαχααααααα!!!!

30 December, 2007 19:58

 
Anonymous Anonymous said...

δεν είναι μόνο το σχήμα, είναι και το χρώμα πανάθεμά τους...Άμα δεν έχεις έμπνευση ρε παιδί μου τι να σου κάνει κι ο άλλος. Συμφωνώ με τη μήνυση. Να κάνει στη γνωστή εταιρεία η ΚΚΚ μήνυση για κλοπή λογότυπου και πνευματικών δικαιωμάτων. Να βγάλουν και κανα φράγκο οι σύντροφοι. Για καλό σκοπό φυσικά. "Για την οργάνωση ρε γαμώτο!"

30 December, 2007 20:01

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

@ Μpizelw δεν το είχα σκεφτεί αυτό! Ναι έτσι θα είναι!
Γαμώτο ρε συ, είμαι σ' άλλο δίκτυο... Ποιος θα με σώσει εμένα τώρα σε περίπτωση έκτατης ανάγκης, μου λες;
:)))
(Πάντως και μόνο για να αφιερώνεις αξίζε να ξεκολλήσω το blog μου!)


@ a-gnoste δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι μόνο θέμα έλλειψη έμπνευσης...
Ναι, μήνυση εδώ και τώρα!

Πάντως το γεγονός αν το σκεφτεί κανείς είναι το λιγότερο ανεπίτρεπτο! Δεν είναι δυνατόν να μην το έχει διαπιστώσει κανείς νωρίτερα...

Να κάνω μια πρόταση λοιπόν αφού περνάει τόσο απλά το γεγονός.
Άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να βάλει ως σύμβολο της σβάστικα...

(Και μετά θα πρέπει να βρούμε κατάλληλα σενάρια για διαφημίσεις και για τις δυο εταιρείες...)

Τι άλλλο θα δούμε...

30 December, 2007 22:26

 
Anonymous Anonymous said...

θα τραγουδήσεις με βαριά και ασήκωτη φωνή το άσμα "είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" και θα κάνεις το σταυρό σου να σε μαζέψει ο Ερυθρός Σταυρός ή όποιος δεήσει να απαντήσει την κλήση σου στο 112.
:D

ερώτηση: τί σε ώθησε να ψάξεις για την 3Κ????
σου αρέσει το λευκό συνολάκι με την λίτσα-κουκουλίτσα?
:)

31 December, 2007 09:01

 
Blogger Dr_MAD said...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!
Ευτυχώς έφυγα από τη Vodafone πέρσι. Ουφ! Αλάφρωσα λίγο τώρα.

Μεταξύ όμως τώρα. Με τόσα εκατομμύρια εταιρίες και συμβολάκια ανά τον κόσμο, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν κάποια όμοια σύμβολα. Τα γεωμετρικά σχήματα δεν είναι άπειρα, άρα κι οσυνδυασμός τους πεπερασμένος.

PS: Εξαιρείται η ως άνω περιγραφείσα ομοιότητα που αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Γ@μοVodafone!

Καλή Χρονιά σε όλους ;-)

31 December, 2007 10:57

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

@Mpizelw μάλλον καλύτερα να μην βρεθώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης γιατί έτσι όπως τα περιγράφεις την έχω βαμμένη!..
:)))

Όσο για το πως το διαπίστωσα είχα αγοράσει πριν περίπου ένα χρόνο ένα λεύκωμα της Getty Images το όποιο ανήκει σε μια πολύ καλή και φτηνή σειρά, όπου ο κάθε τόμος της σειράς που κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ και αφορά μια δεκαετία του προηγούμενου αιώνα την οποία προσπαθεί να καταγράψει με ένα πολύ μεγάλο φωτογραφιών από φωτορεπορτάζ της εποχής. Το συγκεκριμένο αφορούσε την δεκαετία του 50 και είχε μια θεματική σχετικά με τους μαύρους και τους λευκούς στην Αμερική. Σε μία φωτογραφία υπήρχε ένα σύμβολο μιας οργάνωσης η οποία υπερασπιζόταν τα ...δικαιώματα των λευκών. Το σήμα αυτό μου έμοιασε με το σήμα του ΛΑΟΣ και έκανα μια αναζήτηση στο Ίντερνετ για να βρω το σύμβολο καλύτερα και ο πρώτος τρόπος ήταν να πατήσω στο ψαχτήρι ΚΚΚ...
Έλεγα και παλιότερα να το βγάλω (κάποιοι είχαν γράψει για την ομοιότητα του συμβόλου με το σήμα του ΛΑΟΣ) αλλά τελικά τώρα εσύ μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω για αυτό.

@MAD μεταξύ μας, συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει η πιθανότητα να μοιάζει κάποιο σύμβολο με κάποιο άλλο, όμως το θεωρώ σχεδόν απίθανο (δεν θα πω ότι δεν το ήξεραν πριν το σχεδιάσουν...) να μην τους έχει ενημερώσει κανείς για αυτήν ομοιότητα πάρα πολύ σύντομα από την στιγμή που το βγάλανε...

Καλή χρονιά σε όλους!

31 December, 2007 21:35

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home