Tuesday, May 30, 2006

Θα ξαναπάω Μέγαρο!


Μόλις έλαβα mail από τον φίλο Πέτρο Μωραΐτη -τελείοφοιτο σπουδαστή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- ο οποίος μου αποστέλλει μια αρκούντως διευκρινιστική και συνάμα ημιοργιΖμένη απάντηση στην ανταπόκρισή μου σχετική με την παράσταση "Αγαπητέ κύριε Καβάφη" που ήταν να παρουσιαστεί το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά διεκόπει λόγω αποδοκιμασιών του κονού.

"Παραγωγές του Μεγάρου είναι αυτές
(και μόνον αυτές) που έχει στο πρόγραμμα του.
Οποιαδήποτε άλλη παραγωγή που δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα του Μεγάρου δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία σχέση με το Μέγαρο.
Οποιοσδήποτε (ακόμα και συ) μπορεί να νοικιάσει την αίθουσα του μεγάρου στην προνομιακή τιμή των 3000 περίπου ευρώ.
Ακόμα και η Κρατική Ορχήστρα νοικιάζει το Μέγαρο (σε πιο προνομιακή τιμή φαντάζομαι) για να παίξει κάθε Παρασκευή.
Κοίταξα το πρόγραμμα και η τελευταία παράσταση της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου ήταν στις 5 του Μάη.
Με άλλα λόγια (και για να τελειώνω την φλυαρία μου), η παράσταση που πήγες, δεν ήταν παραγωγή του Μεγάρου και θα πρότεινα την επόμενη φορά να πας σε μια παραγωγή του ώστε να σχηματίσεις άποψη για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την ευρύτερη πολιτική του, η οποία, προσωπικά, με βρίσκει (μέχρι στιγμής) αρκετά σύμφωνο. Είσαι πέρα για πέρα λάθος και θα πρότεινα να αποκαταστήσεις την αλήθεια στο blog σου, ώστε να ενημερωθούν οι αναγνώστες του ότι ο ηχολήπτης και το λοιπό τεχνικό προσωπικό της συγκεκριμένης συναυλίας, σίγουρα ΔΕΝ ήταν του Μεγάρου. Πάνε σε μια παραγωγή του Μεγάρου και αν βρεις κάτι το μεμπτό, ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Πρόκειται για πολύ λεπτό θέμα και οι παρεξηγήσεις (εξαιτίας της ασχετοσύνης από αμαθείς) είναι πολύ εύκολες.
Είναι πολύ κρίμα αν σχημάτισαν αρνητική άποψη για τον οργανισμό του Μεγάρου οι ακροατές της συγκεκριμένης παράστασης.
Σημειωτέον ότι δεν έχω (μέχρι στιγμής) ουδεμία σχέση με το Μέγαρο και ουτε προασπίζω τα συμφέροντα του.
Αν είχα σχέση μπορεί και να μη σου ξαναμιλούσα !
(αστειεύομαι!)"

Εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα πω ότι στα γραφόμενα μου ασφαλώς και δεν είχα κάποιο σκοπό να θίξω τη όποια φήμη του οργανισμού του Μεγάρου και την ποιότητα των παραγωγών του γενικότερα. Κυρίως αυτό που ήθελα να σχολιάσω και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η αντίδραση του κοινού, η οποία αν και -επαναλαμβάνω- σχεδόν απόλυτα δικαιολογημένη, ήταν απόλυτα παρεμφερής με αποδοκιμασίες οπαδών σε εξέδρα γηπέδου! Αυτό μέσα στο χώρο του Μεγάρου, έναν από τους εμβληματικότερους χώρους πολιτισμού, είναι από μόνο του ένα γεγονός. Κυρίως όμως αποτελεί ένα σχόλιο για το κοινό που συμπεριφέρεται πολλές φορές σαν όχλος.

Άλλωστε η φήμη της ποιότητας των παραγωγών του Μεγάρου (
βλέπεις Πέτρο, πάω να τα μπαλώσω τώρα!) και γενικότερα η ποιότητα του ήχου μέσα σε αυτό είναι γνωστή και μάλιστα το γεγονός ότι η παράσταση θα παρουσιαζόταν εκεί ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που αποφάσισα να τη δω.
Σίγουρα είναι άσχημο όσοι ακούσουν ή διαβάσουν για αυτήν την παράσταση να βγάλουν αρνητική γνώμη για την ποιότητα του οργανισμού του Μεγάρου και σε ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.

Από την άλλη όμως το Μέγαρο δεν θα έπρεπε να βάζει κάποια στάνταρ ποιότητας στις παραγωγές που φιλοξενεί; Γιατί αν δεν είναι έτσι, τότε
-χάριν υπερβολής φυσικά το λέω- 3000 ευρώ και μάλιστα πολλά παραπάνω, μπορεί άνετα να διαθέσει και ένας τραγουδιστής πίστας για να κλείσει τον χώρο για συναυλία. Θα του τον δώσουνε; Δε νομίζω...

Και επειδή είμαι 'πέρα για πέρα λάθος' και για να αποκαταστήσω το σφάλμα μου να πω τέλος μόνο:

Θα ξαναπάω Μέγαρο!
(δεν αστειεύομαι!)


4 Comments:

Blogger John G. Simandiras said...

"...Από την άλλη όμως το Μέγαρο δεν θα έπρεπε να βάζει κάποια στάνταρ ποιότητας στις παραγωγές που φιλοξενεί; Γιατί αν δεν είναι έτσι, τότε -χάριν υπερβολής φυσικά το λέω- 3000 ευρώ και μάλιστα πολλά παραπάνω, μπορεί άνετα να διαθέσει και ένας τραγουδιστής πίστας για να κλείσει τον χώρο για συναυλία. Θα του τον δώσουνε; Δε νομίζω..."

Ν' αγιάσει το στόμα σου, Νάσο! Προσυπογράφω πλήρως τα λόγια σου.

Γιάννης Σημαντήρας

30 May, 2006 21:29

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Τι λες, δεν προτείνουμε στο Σάββα Δ. της kazan db να πράξει και καμΧιά συναυλία εκεί;..

Όλο Μύλος και Μύλος...
;-)

31 May, 2006 15:53

 
Anonymous Anonymous said...

Ναι ε; Φαντάσου τα Μωρά στο Μέγαρο!
Εγώ πάντως δεν θα ερχόμουν!

Τέλος πάντων. Άλλο θέλω να πω. Ο κόσμος πολύ καλά έκανε και διαμαρτυρήθηκε κι ας συμπεριφέρθηκε σαν όχλος, όπως λες. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως αν δεν συμπεριφερότανε έτσι ακριβώς, κανείς δεν θα έδινε σημασία στις διαμαρτυρίες μας, η παράσταση θα συνεχιζότανε κανονικότατα ως το τέλος, μ` αυτόν ακριβώς τον άθλιο ήχο και θα τους λέγαμε κι "ευχαριστώ"! Δεν πάει έτσι όμως!

Κι εγώ ήθελα ν` ακούσω τους καλλιτέχνες κι εγώ ήθελα να απολαύσω Καβάφη -και δεν έχω τίποτα εναντίον κανενός-, αλλά μου την έχει δώσει να μας δουλεύουνε παντού!

31 May, 2006 18:49

 
Blogger John G. Simandiras said...

Ναι, τις πΧιο πανκ παραγωγές θα τις δΓιοχετεύει ο Σάββας στΗ Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Αυτές που, ούτως η άλωση, δεν απαιτούν τεχνική τελειό'ητα ή μάλλον επιζητούν επίτηδες τεχνικές ατέλειες. Αν, μάλιστα, είναι κι από βίντεο όλο το λάιβ, και δεν απαιτεί την επιτόπΧια, αυτοπρόσωπη παρουσία τού κακιτέχνη, τόσο το ταιρΓιαστότερο ασούμε. Α, μην παραλείψω: Πολλά μπράβο και για την αφίσα τού Καβάφη. Τζαμάτη!

Γιάννης Σημαντήρας

ΥΓ: Πες τα, ρε Φένια, γιατί θα μας βγάλουνε τρελούς!

31 May, 2006 18:52

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home