Saturday, July 08, 2006

Ζοζέ Σαραμάγκου , 'Περί φωτίσεως'

José Saramago, "Περί φωτίσεως"
Εκδόσεις Καστανιώτη

"Σε κάποια χώρα γίνονται εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα αναδεικνύει πρώτη δύναμη το λευκό με ποσοστό περίπου 70%. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή και το λευκό ξεπερνά το 80%. Μπροστά στο διαφαινόμενο κενό εξουσίας, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός και οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την πόλη, καταστρώνοντας αστυνομικά σχέδια για να ανακαλύψουν τον υποκινητή. Μια έκπληξη όμως περιμένει τους κρατούντες: ο πληθυσμός της πόλης αφυπνίζεται, "φωτίζεται", και ανακαλύπτει από την αρχή τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσωπικής ευθύνης, της αλληλοβοήθειας. Το κράτος όμως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη."

Μόλις έχω ξεκίνησει να διαβάζω τη 'Σπηλιά' του Ζοζέ Σαραμάγκου και βλέπω ότι κυκλοφόρησε νέο βιβλίο του στον αντίποδα του 'Περί Τυφλότητος'. Μεγάλος ο πειρασμός να τα αφήσω -προσωρινά εννοείται!- και να πιάσω το φρεσκοδημοσιευμένο. Όποιο όμως και αν αποφασίσω τελικά, η γραφή του νομπελίστα συγγραφέα αποτελεί για 'μένα απόλυτη εγγύηση!

UPDATE
(μετά την ανάγνωση του): Σχόλια για το Περι Φωτίσεως εδώ.

3 Comments:

Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Αν σου άρεσε η γραφή του τότε σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσει κανένα του. Έχω διαβάσει 6 βιβλία του και στην σειρά περιμένουν, ήδη αγορασμένα, άλλα 3...
Και εμένα το "Περί τυφλότητος" ήταν το πρώτο που διάβασα και έπειτα, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, κυριολεκτικά...κόλλησα!

Κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιχειρήσω να βγάλω και ένα post για τον ίδιο και τα βιβλία του αλλά νομίζω είναι δύσκολο να μιλάς για πράγματα που σου αρέσουν πάρα πολύ.

Σε ευχαριστώ επίσης για τα καλά σου λόγια.

09 July, 2006 02:03

 
Anonymous Anonymous said...

Σε εσένα αρέσει να διαλαλείς το όνομά σου, Tertuliano. Πως είναι να φέρεις το όνομα κάποιου άλλου?

26 July, 2006 14:36

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Σσστ βρε Μαρίνα μου!.. Μεταξύ μας το μυστικό αυτό!
;-)))

Είδες όμως, εδώ ακόμα κυκλοφορώ με το πραγματικό μου όνομα, Tertuliano Máximo Afonso, όχι με το...

28 July, 2006 02:56

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home