Monday, December 31, 2007

31 Δεκεμβρίου 2007 στην Αριστοτέλους

Σχεδόν κάθε χρόνο παραμονή της πρωτοχρονιά βρίσκομαι στο κέντρο της πόλης λίγο για ψώνια, λίγο για δώρα, λίγο για βόλτα, λίγο για φωτογραφίες, λίγο για όλα. Είναι πια γνωστό ότι στην Αριστοτέλους τέτοιες μέρες είναι η χαρά του σκυλάδικου. Η αρχή γίνεται με την ...εμβληματική Γιορτή των Αγγέλων στις αρχές του Δεκεμβρίου και η κορύφωση φτάνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όπου το μεσημέρι δεν φτάνει ο πανζουρλισμός από κόσμο, τα παρκαρισμένα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, έρχονται να συμπληρώσουν το εορταστικό σκηνικό και μερικές δεκάδες μπουζουκοντουμπερλεκοηλεκροντεσιμπέλ, τα οποία ξέφυγαν από κάποιο πολιτιστικό κέντρο της πόλης φορώντας μαύρα γυαλιά για να κρύβουν τα πρησμένα από το ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας μάτια και με πρησμένη φωνή για να σου σφυροκοπήσουν ανηλεώς τα αυτιά σου και να καταλάβεις ότι είναι μέρα γιορτινή. Το βράδυ λίγο πριν να μπει ο χρόνος και λίγο μετά πραγματοποιείται η τελική μεγαλοπρεπής σεκάνς της φαρσοκωμωδίας...

Σήμερα φτάνοντας στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους ακούω από τη πλατεία με αρκετό echo, λόγω της απόστασης και λόγω του γεγονότος ότι η σκηνή φέτος ήταν στημένη ανάποδα, δηλαδή με θέα προς την θάλασσα, έξω από το Ολύμπιον, ένα τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ωχ, λέω μέσα μου, "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω" είναι οι φετινοί... Κατεβαίνω προς τα εκεί για να πάρω μια οπτικοακουστική γεύση από το πρόγραμμα και με έκλπηξη διαπιστώνω ότι φέτος δεν πρόκειται για ένα από τα γνωστά σκυλοπρογράμματα. Το πρώτο που πρόσεξα, πέρα του ρεπερτορίου είναι κάτι που προσέχω αρκετά στα προγράμματα μαγαζιού. Τις φάτσες των μουσικών. Σχεδόν πάντα οι μουσικοί σε τέτοια μουσικά σχήματα έχουν αυτές τις ψυχρές ανέκφραστες μούρες, που εκτός του ότι μπορεί καμιά φορά να διασκεδάσουν μεταξύ τους, κοροϊδεύοντας συνήθως την τραγουδίστρια ή γελώντας με τα καμώματα του κοινού (σ.σ.: ανταλλαγή βλέμματος κοίτα ένα μαλάκα), έχουν αυτό το μόνιμο ύφος ήρθα για να κάνω την δουλειά μου και να φύγω. Αυτή την φορά όμως, δεν ήταν έτσι. Το σχήμα που έπαιζε έδινε την αίσθηση ότι όλοι ήταν μια παρέα μεταξύ τους. Πέρα από αυτό όμως, το βασικότερο είναι ότι οι ερμηνείες και οι ενορχηστρώσεις ήταν αξιοπρεπέστατες. Και ενώ κατέβηκα για να δω δυο λεπτά γιατί είχα να κάνω άλλα, τελικά έμεινα πάνω από 3/4 της ώρας. Η καλύτερη στιγμή δε, ήταν όταν στην κρητική διασκευή του "Μέσα μου ο αέρας που φυσά" του Αγγελάκα και των Επισκεπτών (τολμώ να πω ότι ήταν καλύτερη από αυτή του δίσκου) σηκώθηκε με ένα απίστευτα ωραίο χορό μία γιαγιά, χαρακτηριστική φυσιογνωμία της πλατείας Αριστοτέλους (έχω την εντύπωση ότι είναι μικροπωλήτρια). Ωραίο πρόγραμμα, ωραίο σχήμα. Μου άρεσε τόσο που ήθελα να γράψω για αυτούς και ρωτώντας έμαθα είναι το σχήμα που παίζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στη Βάρδια. Εμ, έτσι εξηγείται...


Και εκεί που πήρα απόφαση να φύγω, λίγο πιο πάνω πέφτω σε ένα άλλο σχήμα. Πλανόδιοι σέρβοι τσιγγάνοι μουσικοί με χάλκινα (όχι τα γνωστά δικά μας που περιφέρονται στις κατάμεστες ταβέρνες στο Μοδιάνο) οι οποίοι πιθανόν είναι αυτοί που υπό την διεύθυνση (και όχι σε μουσική) του Μπρέγκοβιτς παίζουν στις ταινίες του Κουστουρίτσα. Έπαιζαν τόσο καλά που σε μισή περίπου ώρα που στάθηκα εκεί είχαν πουλήσει σίγουρα 80 με 100 cd. Βέβαια επειδή μιλούσαν σλάβικα οι περισσότεροι προτού αγοράσουν το cd ήταν διστακτικοί, ρωτούσαν να μάθουν από που είναι το συγκρότημα, αλλά μόλις άκουγαν "Serbia", εντάξει, τους έφευγαν οι όποιες αναστολές... Το πήρα και εγώ. Επειδή δεν γράφει τίτλους των τραγουδιών στο cd είχα μια φοβία ότι μπορεί και να 'ταν καμία αρπαχτή. Τελικά όμως είναι πολύ καλό. Περιέχει αρκετές ενδιαφέρουσες διασκευές γνωστών κομματιών και μια από αυτές είναι και η παρακάτω:

Ζορμπάς/Στρώσε το στώμα σου

Και μια ακόμη:

Bolero του M. Ravel

Φεύγοντας ανέβηκα και πιο πάνω στην Αριστοτέλους όπου είχε ακόμη μία σκηνή όπου εμφανίζονταν ένα παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Δήμου το οποίο όσο στάθηκα -κάνα πέντε λεπτά- έπαιζε διάφορα ηπειρώτικα και μακεδονικά τραγούδια. Ωραίοι και αυτοί (όχι σαν κάτι χορωδίες του Δήμου που κάποια στιγμή έτυχε να ακούσω...).
Συζητώντας με φίλους μου είπαν ότι είχε και σε άλλα μέρη της πόλης μουσικά σχήματα και ότι ήταν καλά. Ήταν ευχάριστη έκπληξη που αποδεικνύει πως υπάρχουν και άλλη τρόποι για να γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη. Δεν χρειάζεται να δίνονται ένα κάρο χρήματα για να (μην) ακούσουμε φίρμες της Heaven και του Ρόδον live.

Και κάτι τελευταίο. Άκουσα ότι μερικοί παραπονέθηκαν ότι φέτος η πόλη δεν στολίστηκε τόσο πολύ. Συμφωνώ μαζί τους, μόνο που εγώ το ευχαριστήθηκα! Είναι που είναι βρώμικη και κακάσχμημα χτισμένη η πόλη, της βάζουν και αυτά τα στολίδια που τις περισσότερες φορές είναι εντελώς κιτς (να μη θυμηθώ την εκτρωματική Ορχήστρα των Αγγέλων...) και μοιάζει μετά σαν γριά πουτάνα -που κάποτε τραγουδούσαν για αυτήν οι Τρύπες- η οποία βάφεται με έντονο κόκκινο ρουζ της λαϊκής...

Καλή χρονιά σε όλους!

16 Comments:

Blogger Georgios Giannopoulos said...

Μπορεί να ήταν και Macedonians οι τσιγγάνοι και να το έκρυβαν για να μπορέσουν να πουλήσουν τα cd ;-).

Αν σου αρέσουν τέτοια συγκροτήματα, πρέπει να επισκεφτείς την Guca στην Σερβία το καλοκαίρι στο φεστιβάλ πνευστών.

Καλή χρονιά!

31 December, 2007 20:58

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Κι εγώ αυτό σκέφτηκα. Όμως πρέπει να ήταν Σέρβοι, με ένα μικρό ψάξιμο στο ίντερνετ αυτό βρήκα.
Έβγαλα και το εξώφυλλο από το cd στο post αλλά επειδή το έβγαλα σε μικρή ανάλυση, γιατί δεν ήθελα να πιάνει περισσότερο στο blog, δεν φαίνεται τι γράφει.

Αντιγράφω ακριβώς, μήπως και τους ξέρεις:

-CRNI VOZ-

KALO PAMPURI

ORKESTAR
SRDANA AZIROVICA
I SPECHALNI GOST MAKSUT MAKSUTOVIC MAKSA


Καλή χρονιά και σε 'σένα ggia!

31 December, 2007 21:14

 
Blogger Satan_My_Lord said...

Καλή χρονιά!

Το συμπέρασμα που βγάζω είναι οτι μαζι με το 2007 έφυγαν και τα τραγουδια και του Θ.Παπακωνσταντίνου και οι σέρβοι τσιγγάνοι...

Ευχή μου είναι το 2008 να τα αφήσει πίσω του και να μην τα ξαναφέρει.

Νταξει, σίγουρα ανεκτότερα απο τις τρεντυ μπούρδες που κυκλοφορούν και που περίμενες να ακούσεις στην αριστοτέλους, για να μην παρεξηγηθώ!

01 January, 2008 09:52

 
Blogger Erwtas Stomaxhs said...

φίλε ευχαριστώ πολύ για την βόλτα, είμαι μακριά και την είχα ανάγκη...
καλή χρονιά ρε!

01 January, 2008 13:46

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

@ Με την οπτική που τα βλέπεις Satan, συμφωνώ εν μέρει μαζί σου. Το θέμα μου όμως δεν ήταν ούτε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ούτε οι σέρβοι τσιγγάνοι.

Αυτό που με έκανε να γράψω δεν ήταν το ρεπερτόριο αλλά το πως έπαιζαν τα συγκροτήματα, οι ενορχηστρώσεις τους και δεύτερον το κλίμα παρέας που φαίνονταν να υπάρχει μεταξύ τους. Προσωπικά είναι δυό πράγματα που παρατηρώ πολύ όταν παρακολουθώ οποιαδήποτε συναυλία και τα οποία με κερδίζουν όταν διαπιστώνω ότι υπάρχουν. Σε οποιδήποτε σχήμα. Είτε είναι ροκ, είτε κλασσική, είτε παραδοσιακά, είτε έντεχνα, είτε σκυλάδικα, είτε τσιγγάνικα είτε ότιδήποτε...

Και με κίνδυνο να παρεξηγηθώ σαν τύπος ακούω απ 'όλα χέστηκα για τo ποια ταμπέλα έχει η κάθε μουσική (δεν απευθύνομαι σε εσένα Satan) για να φοβηθώ να πω καλά ή άσχημα λόγια για αυτήν ή για κάποιο τραγούδι της ή για κάποια συναυλία κάποιου είδους. Ας κρατήσουν άλλοι τα κόμπλεξ τους...
Για αυτό κι εχτές με κερδίσαν. Όχι γιατί ακόυσα Θ.Π. και χάλκινα.

@Φίλε erwta stomaxh αν είχες ανάγκη από μια γεύση της πόλης (ακόμη και αν αυτή τις περισσότερες φορές βρωμάει...) και σου την έδωσα χαίρομαι που το έκανα.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά και στο δυο σας!

01 January, 2008 19:50

 
Blogger amarkos said...

Ωραίος και ωραίοι. Τσέκαρε και τα
[1] http://tinyurl.com/2eow7e
[2] http://tinyurl.com/2xv27j

01 January, 2008 20:54

 
Blogger Satan_My_Lord said...

@tert... Χαίρομαι που το προβοκατόρικο σχόλιο μου δεν παρεξηγήθηκε! H αλήθεια είναι οτι και εγω δυσκολεύομαι με τις ταμπέλες, παραδέχομαι όμως ότι η ταμπέλα "ακούω απ 'όλα χέστηκα για τo ποια ταμπέλα έχει η κάθε μουσική" με εκφράζει!

Εξάλλου, το μπλογκ μηδενικης επισκεψιμότητας που συντηρώ, προτείνει ενα τραγούδι καθε μέρα στη λογική της παραπάνω ταμπέλας. Θα εκτιμούσα λοιπόν ιδιαίτερα μια μουσική αντιπρόταση εκεί, ακόμα και αν είναι ΘΠ!

01 January, 2008 21:25

 
Blogger amarkos said...

Χμ και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: http://autov3rs3.blogspot.com/search?q=kalo+pampuri

01 January, 2008 22:08

 
Blogger Lena. said...

Για λόγους που εκ του σύνεγγυς θα σου εξηγήσω,πληρώνω όσο-όσο για την αντιγραφή του επίμαχου cd-με τη βοήθεια του Sebs-και με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ κατεστημένο(τί πρωτότυπο!).Να γυρεύω cd και μάλιστα μουσικό και σλάβικο,την ώρα που η χώρα κορακοτρώγεται πάνω από ένα dvd,που μυρίζει δύσοσμα από την πτωμαίνη της πολιτικής κατηφόρας και της καναλοκρατίας.

02 January, 2008 14:45

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

@Άγγελε πολύ ωραία τα αποσπάσματα από τον εξαιρετικό "Καιρό των τσιγγάνων" του αγαπημένου μου Κουστουρίτσα (αλήθεια όμως πώς κατάφερε και γύρισε αυτό το αίσχος πριν κάνα τρια χρόνια που λεγόταν "Η ζωή είναι ένα θαύμα";..)
Όμως έχουν ακουστεί τόσο πολύ, που μερικοί -με το δίκιο τους- λένε να τα αφήσει επιτέλους πίσω το 2008!
:)))

Όσο για το blog που έχεις βάλει link το είχα βρει κι εγώ προτού βγάλω το post, όμως δεν δοκίμασα να κατεβάσω τα τραγούδια (συνήθως δεν το κάνω όταν με στέλνει σε άλλα sites). Το δοκίμασες εσύ να δεις αν κατεβαίνουν;
Αν όντως γίνεται το προτείνω και εγώ!

@Satan μου αρέσουν εξαιρετικά τα προβοκατόρικα σχόλια αλλά αγαπώ διπλά όταν αποδεικύεται ότι αυτά γίνονται για χάρη της δημιουργικής συζήτησης και σκέψης!
Αν βρω κι εγώ λοιπόν κανένα ...προβοκατόρικο τραγούδι να είσαι σίγουρος πως θα σου το προτείνω για το blog σου!
:)

@Λένα μου τι τον χρειαζόμαστε τον Sebs;..
:p
Σου το έχω ήδη γραμμένο!

Φιλιά πολλά και στους δυο.
(Να δω πότε θα βγάλω το post για το βιβλίο που δανείστηκα εδώ και...πόσο, για το επιστρέψω επιτέλους!)

02 January, 2008 19:05

 
Blogger Georgios Giannopoulos said...

@Tertuliano Máximo Afonso

Όχι δεν του ξέρω αυτούς..

@all

μιας και περί βαλκανικής μουσικής ο λόγος..


Mostar Sevdah Reunion
. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό συγκρότημα από Βοσνία! Και με αρκετά τζαζ ήχο για όσους έχει κουράσει το κλεμμένο φολκλόρ στυλ Bregovic κλπ κλπ.. Είναι και πολυεθνικό συγκρότημα με Κροάτες, Βόσνιους και Σέρβους μουσικούς.

Έχω 2-3 CDs από αυτούς, και όταν ξαναπάω Sarajevo θέλω να αγοράσω και τους υπόλοιπους δίσκους τους.

02 January, 2008 20:35

 
Blogger Lena. said...

Νάσο μου,ευχαριστώ θερμά.Υπάρχει πρόσωπο που γνωρίζεις και προτίθεται να παίξει τέτοιες μουσικές στις 6 π.μ.ή και νωρίτερα αν προκύψει στο μέλλον κάτι τέτοιο.Αντιλαμβάνεσαι..
Ο Brecht "άγγιζε" το βιβλίο σαν όπλο.Και τα όπλα τα κρατάμε στα χέρια,δεν τα ξαραχνιάζουμε στα ράφια των βιβλιοθηκών.Αρα,κράτα το βιβλίο,βγάλε το post,άκου ήχους της φωτιάς και βλέπε τον κόσμο με τα "μάτια σου".Και μην ξεχνάς ακέραια να φυλάς πάντα εντός εκείνη τη μικρή αδελφούλα της επανάστασης.Την αμφισβήτηση

03 January, 2008 09:32

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Νωρίτερα;;;!!!

Είπαμε είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και μερικούς μήνες είναι στις 6 π.μ. αλλά θα τολμήσουν να το κάνουν και νωρίτερα;

Τι να πω, αυτό είναι κατάντια... Εντάξει εγώ έχω βρει τον τρόπο και δεν έχω χάσει ούτε μια μέρα (όπως γνωρίζω τακτικά ακούς και εσύ) αλλά πόσοι μπορούν να το κάνουν αυτό;

Με τάραξες...

Αν είναι πάντως για αυτό, με διπλή χαρά θα σου το ξαναγράψω.

03 January, 2008 12:27

 
Blogger Lena. said...

Αν προτίθεσαι να κάνεις cd για την συγκεκριμένη εκπομπή,με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο,την συγκεκριμένη ώρα,έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές σου.Πρόταση:πως θα'ταν συνδυασμός Maler και χάλκινων με ολίγο μελοποιημένο Καββαδία?Βάλε επίσης τη Φένια και τη Ντίμη στο δημιουργικό.Πάντως ο Δημήτρης θα του προτείνει να'ναι στη συνάντηση της 13/01/2008.Να υπερασπίσει και την πρότασή του ενώπιον όλων.ΟΛΩΝ.Χι-χι-χι.Κάνε του έκπληξη.
(Εσχάτως,φτιάχνει play lists μόνος του, για να μην ακούμε-τέτοιες ώρες- άλλ'αντ'άλλων).

Υ.Γ:πλάκα έκανα για το "νωρίτερα από τις 6 π.μ" αλλά επειδή η βλακεία είναι ανίκητη,ποτέ δεν ξέρεις..

04 January, 2008 10:16

 
Blogger Chaca-Khan said...

Eίναι η πρώτη φορά που διαβάζω κείμενό σου. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

05 January, 2008 15:52

 
Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

@Λένα εγώ αυτό που μόνο προτίθεμαι να κάνω, είναι να γράψω ένα cd. Τίποτε άλλο. Τον Dj ούτε ξέρω, ούτε έχω επιθυμία να τον κάνω (τον έκανα κάποτε συνέχεια στα πάρτυ του γυμνασίου και από τότε μου έφυγε...) ούτε η συγγεκριμένη εκπομπή νομίζω ότι τον χρειάζεται. Γνωρίζει από μόνος του πολύ καλά να φτιάχνει την λίστα των τραγουδιών.

(Η καλύτερη του πάντως επιλογή μέχρι τώρα ήταν τα ινδικά τραγούδια που έβαλε ένα πρωί και τα αφιέρωνε στους ινδούς υπαλλήλους του Μαγγίνα, χαχαχα, υπέροχο!)

Ευτυχώς που έκανες πλάκα, γιατί αν ήταν αλήθεια αυτό τότε ο μόνος που θα τον ακούγε θα ήταν ...ο κύριος Νίκος!
(Εκτός από εμάς φυσικά.)
:)

@Chaca Khan αλήθεια;
Ελπίζω μόνο να μην σε απογοήτευσα! :)
Καλή χρονιά και σε εσένα!

07 January, 2008 03:48

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home