Friday, May 16, 2008

Κούλογλου, Λυκεσάς. Στο ρυθμό του ...παραλόγου

"Αυτοί που μας κυβερνούν όχι μόνο δε σταματούν μπροστά σε αυτό που εμείς αποκαλούμε παράλογο, αλλά και το χρησιμοποιούν για να ναρκώσουν τις συνειδήσεις και να εκμηδενίσουν τη λογική."
Jose Saramago, Περί φωτίσεως

Στο ρυθμό τον ασταμάτητων παράδοξων/παρόλογων ειδήσεων που έχουμε συνηθίσει πια να ακούμε καθημερινά, κινείται και η είδηση της απόφασης του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου να περικόψει από το νέο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει εδώ και 12 χρόνια ο Στέλιος Κούλογλου. Μια από τις ελάχιστες ακτίδες ποιοτικής ενημέρωσης, αλλά και ψυχαγωγίας, οι οποίες έχουν πια απομείνει όχι μόνο στην κρατική αλλά στο σύνολο της ελληνικής τηλεόρασης. Δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει από την απόφαση αυτή, όχι τόσο για το γεγονός ότι οι εκπομπές του Κούλογλου θα μείνουν χωρίς τηλεοπτική στέγη (εικάζεται από πολλούς ότι μετά την απόλυσή του θα βρεθεί στο δημοσιογραφικό δυναμικό του ΣΚΑΪ), αλλά για την σχεδόν συστηματική απαξίωση του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης που συντελείται τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και την υποβάθμιση της ενημέρωσης η οποία βασίζεται στην έρευνα, την ανάλυση, την εμβάθυνση της είδησης, την αποκαλυπτικότητα, με βάση της την αντικειμενικότητα και όχι την πολιτική σκοπιμότητα. Ντοκιμαντέρ δίνουν την θέση τους σε ριάλιτι με πλαστικές εγχειρήσεις, εκπομπές έρευνας σε εκπομπές κουτσομπολιού με καλεσμένους κομπογιαννίτες φραπελιαλόγους, ταινίες κινηματογραφικής αξίας σε αμερικάνικες ταινίες που χαρακτηρίζονται από μια εντελώς χαμηλή τηλεοπτική αισθητική και πάει λέγοντας.

Η απόλυση του Στέλιου Κούλογλου αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου της υποβάθμισης του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης. Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες αλλά και λογικότατες δεδομένου ότι (κι όσο και αν αυτό ακούγεται κλισέ και χιλιολεγμένο είναι όμως αληθινό) ο καθένας από εμάς πληρώνει για την κρατική τηλεόραση κι έτσι έχει και το απόλυτο δικαίωμα -και κυρίως την υποχρέωση- να απαιτεί το πρόγραμμα της να χαρακτηρίζεται από υψηλά κριτήρια τα οποία θα βασίζονται πρωτίστως στην ποιότητα και δευτερευόντως στην τηλεθέαση. Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι από τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια κατακλυζόμαστε συνεχώς από μεγατόνους τηλεσκουπιδιών, η απαίτηση αυτή καθίσταται ως κάτι παραπάνω από επιτακτική. (Βρε μπας και ήρθε η ώρα να ιδιωτικοποιήσουμε και την τηλεόραση για να λυθεί και αυτό το πρόβλημα;..)

Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι η απόλυση του Κούλογλου από την ΕΡΤ είναι κάτι παραπάνω από προσβλητική, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους τηλεθεατές της, και σίγουρα αποτελεί ένα ντροπιαστικό δείγμα της όποιας ποιότητας του νέου προγράμματος της ΕΡΤ που επιδιώκει να κατακτήσει ο κ. Παναγόπουλος.

Με αφορμή το γεγονός αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια άλλη με έναν διαφορετικό τρόπο φίμωση, αν και έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για αυτήν, η οποία συντελείται στο 102 fm το Α' Πρόγραμμα του κρατικό ραδιοφωνικού σταθμού της Μακεδονίας της ΕΡΤ3. Σε έναν σταθμό που πριν από μερικούς μήνες άλλαξε το πρόγραμμά του για το διαμορφώσει ως αμιγώς δημοσιογραφικό είναι σχεδόν απαράδεκτο το γεγονός μια από της αξιολογότερες δημοσιογραφικές εκπομπές της (αλλά και γενικώς στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης) με βάθος στις απόψεις αλλά και συνέπεια σε αυτές, να εξορίζεται στο πρωινό 6-7. Αναφέρομαι στην εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου της πόλης (χρόνια τώρα στον Παρατηρητή, στον 9,58, αλλά και σε πιο βατές ώρες στον 102) Απόστολου Λυκεσά. Η τίτλος της εκπομπής είναι Στο ρυθμό της μέρας όμως δεδομένου ότι μέχρι πριν μερικές εβδομάδες δεν είχε καν ξημερώσει όταν τελείωνε, μάλλον κανονικά θα έπρεπε να μετονομασθεί σε: Στο ρυθμό της ...νύχτας. Μιας και εγώ έχω βρει τον τρόπο να την ηχοχραφώ καθημερινά έχω την δυνατότητα -ευτυχώς- να την παρακολουθώ ανελλιπώς και ουσιαστικά αυτή να αποτελεί την βασικότερη πηγή ενημέρωσής μου. Γνωρίζω αρκετούς -ως πολλούς- οι οποίοι επιθυμούν να ακούνε την εκπομπή όμως αυτός ο άκρως παράλογος προγραμματισμός του σταθμού ουσιαστικά τους το απαγορεύει. (Δεν είναι λίγοι που έχουν διαμαρτυθεί ακόμη και στον αέρα του σταθμού για αυτό). Δεν χρειάζονται άλλωστε και πολλά για να παραδεχτεί κανείς ότι 6 η ώρα το πρωί εκτός από μια πολύ μικρή μερίδα επαγγελματιών αλλά και μερικών ...άυπνων, όλοι οι υπόλοιποι κοιμούνται. Με βάση λοιπόν αυτές τις πολύ απλές σκέψεις μάλλον δεν είναι καθόλου παράλογο να χαρακτηρίσει κανείς αυτόν τον εξορισμό ως μια μορφή ξεκάθαρης φίμωσης.

Το έχω σκεφτεί εδώ και καιρό και από σήμερα λέω να το ξεκινήσω. Όποτε βρίσκω χρόνο και διάθεση, να ανεβάζω στο blog και καμιά εκπομπή του Λυκεσά για τους φίλους της εκπομπής που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν όμως λόγω της ώρας μετάδοσής της δεν μπορούν να το κάνουν. Ξεκινώ λοιπόν με την σημερινή.

06:05-07:00, Παρασκευή 16 Μαΐου 2008
Στο ρυθμό της ημέρας με τον Απόστολο Λυκεσά


3 Comments:

Blogger Erwtas Stomaxhs said...

φίλε είσαι υπέροχος!
1000 ΜΠΡΑΒΟ!!!

16 May, 2008 22:10

 
Blogger Χριστίνα Ανέφελη said...

...ή αλλιώς: το κράτος μας βάζει για (βαθύ) ύπνο.

16 May, 2008 22:17

 
Anonymous Anonymous said...

epitelous mia foni diaforetiki
ante kai poulitzer...

06 June, 2008 22:41

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home